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To: Donald M. Peters May 17, 2000

Re: Special Education Services For
Home-Schooled Students

Miller, LaSota & Peters, P.L.C.
100-012

(R00-015)
Pursuant to Arizona Revised Statutes ("A.R.S.") § 15-253(B), you submitted for review an
education opinion you provided to the Scottsdale Unified School District No. 48 ("District"). This
Office concurs with your conclusion that a school district is not required to provide special
education services to home-schooled student and issues this Opinion to provide guidance to
others concerning this subject.

Question Presented

Is a school district required to provide special education services to home-schooled students
who reside within the district's boundaries?

Summary Answers

Neither Federal nor State law requires Arizona school districts to provide special education
services to home-schooled students.!)

Background

Under the Individuals with Disabilities Education Act ("IDEA"), the federal government provides
funding to states for the education of students with disabilities. See 20 U.S.C.§§ 1400 -1412.
Congress enacted the IDEA, in part, "to ensure that all children with disabilities have available to
them a free appropriate public education that emphasizes special education and related
services designed to meet their unique needs. . . ." 20 U.S.C. § 1400(d)(1)(A). To qualify for
federal funding under the IDEA, states must meet various federal requirements that relate to the
IDEA's purpose of ensuring the availability of free appropriate public education for children with
disabilities. 20 U.S.C. § 1412. The federal requirements include, for example, establishing "child
find" programs to identify, locate and evaluate children with disabilities, developing
individualized education programs for children with disabilities, and educating children with
disabilities "[t]o the maximum extent appropriate" with children who are not disabled. 20 U.S.C.
§§ 1412(a)(3)-(5). Arizona receives funding under the IDEA, and, therefore, this State must
comply with that law's requirements. In addition, Arizona law expressly incorporates IDEA

requirements. See, e.g., A.R.S. §§ 15-235(F), -744(11), (27), (28), —766(E).@

Consistent with the IDEA, Arizona law requires that public schools -- district schools and charter
schools -- provide special education services to children with disabilities. See, e.g., A.R.S. §§
15- 183(E)(7) (requiring charter schools to comply with state and federal laws regarding special
education services for children with disabilities), -764 (establishing requirements concerning
special education services in school districts). Public schools must provide special education
services "at no cost to the parents of children with disabilities." A.R.S. § 15-763. The statutory
formula for determining the amount of State aid a district receives includes weights for students
with disabilities, thus providing increased State funding for students with disabilities enrolled in
public schools. A.R.S. §§ 15-901(2)(a), -943, -971.

The District's question concerns its obligations under these State and federal laws with regard to
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children who reside in the district but are home-schooled. Under Arizona law, parents have the
choice of sending their children to public or private schools, or providing an education to their
children in a home-school setting. See A.R.S. § 15-802. Several parents home schooling their
children have requested that the District provide their children special education services, but
these children are not enrolled in the District.

Analysis

Neither the IDEA nor its regulations address services to home-schooled children. See 20 U.S.C.
§ 1400 - 1412; 34 C.F.R.Pt. 300. In contrast, the IDEA has specific provisions regarding services
for students with disabilities enrolled in private schools. See 20 U.S.C. § 1412(a)(10); 34 C.F.R.§
300.450. In 1999, the United States Department of Education clarified the rights of home-
schooled children under the IDEA in the following comment published in the Federal Register:

Definition of "Private School Children with Disabilities"

Comment: Several commenters asked that the Department clarify whether children with
disabilities who are home-schooled are included in the definition of "private school children with
disabilities."

Discussion: State law determines whether home schools are "private schools." If the State
recognizes home schools as private schools, children with disabilities in those home schools
must be treated in the same way as other private school children with disabilities. If the State
does not recognize home schools as private schools, children with disabilities who are home-
schooled are still covered by the child find obligations of SEAs [State Educational Agencies] and
LEAs [Local Educational Agencies], and these agencies must insure that home-schooled
children with disabilities are located, identified and evaluated, and that FAPE [free appropriate
public education] is available if their parents choose to enroll them in public schools.

64 Fed. Reg. 12602 (1999) (discussing 34 C.F.R.§ 300.450). Thus, if State law recognizes home
schools as private schools, the IDEA provisions that apply to private schools also apply to home-
schooled children. Arizona law, however, does not recognize "home-schools" as "private
schools." Section 15-802(F), A.R.S., defines "home school" and "private school" separately:

1. "Home school" means a school conducted primarily by the parent, guardian or other person
who has custody of the child or instruction provided in the child's home.

2. "Private school" means a nonpublic institution, other than the child’'s home, where academic
instruction is provided for at least the same number of days and hours each year as a public
school. (emphasis added).

Because, under Arizona law, home schools are not private schools, the IDEA provisions
regarding students with disabilities in private schools do not apply to home-schooled students,
and nothing in the IDEA requires a school district to provide special education services to home-

schooled students residing within the district's boundaries )

Although school districts are not required, under federal law, to provide special education
services to home-schooled children, districts are required to identify, locate and evaluate
children with disabilities within their district. 20 U.S.C. § 1412(a)(3)(A)(child find obligations). If,
however, parents choose to home-school their children, rather than enroll them in a public
school, federal law does not require that the school districts provide special education services
to those children.
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Similarly, Arizona law does not require districts to provide special education services to children
who are home-schooled. The district must "[p]Jrovide special education and related services for
all children with disabilities and make such programs and services available to all eligible
children with disabilities who are at least three . . . but less than twenty-two years of age." A.R.S.
§15-764(A)(1). In addition, the district must develop "policies and procedures for providing
special education to all children with disabilities within the district. .. ." A.R.S. § 15-763. These
statutes require districts to make available special education services and to have procedures
for providing these services to the children in their district, but they do not require districts to
provide special education services to children who are home-schooled. When the Legislature
has intended home-schooled children to participate in district programs, it has done so
expressly. Cf. A.R.S. § 15-802.01 (eligibility of home-schooled children to participate in
interscholastic activities). The Legislature has not required that school districts provide home-
schooled children with special education services if those children are not enrolled in the district.

The funding under both the IDEA and State law also supports the conclusion that districts are
not required to provide special education services to home-schooled children. Although federal
law provides funding, under certain circumstances, to students in private schools, it provides no
funding for home-schooled children (unless, unlike Arizona, a home school is considered a
private school). Similarly, State education funding is based on enroliment -- only children
enrolled at the public school at least one-quarter time are included in the funding calculation.
See A.R.S. §§ 15-769, 901(2)(a), -943, -971. Therefore, districts receive no funding to provide
special education services to children who are home-schooled. Although State law does not
prohibit districts from providing special education services to children who are not enrolled in the
district, State law neither requires nor funds such services. See Ariz. Att'y Gen. Op. 184-085
(district may provide special education services to child not enrolled in district).

Conclusion

Under federal and Arizona law, a school district must provide special education services for
students with disabilities enrolled in the district schools. School districts are not statutorily
required, and do not receive funding, to provide such services to home-schooled students who
reside in the district but are not enrolled in its schools.

Janet Napolitano
Attorney General

1. Your opinion also addressed whether, if districts must provide special education services to home-
schooled children, the State of Arizona must provide funding for those services. Because this Opinion
concludes districts are not required to provide special education services to home-schooled children, this
Opinion does not address the funding issue.

2. The Legislature amended many of the statutes regarding special education in 2000 Ariz. Sess. Laws, ch.
236, which passed with an emergency clause. This Opinion refers to the statutes as amended in this recent
legislation.

3. The IDEA does not require a school district to pay the cost of providing special education services to a
child with disabilities attending a private school if the district "made a free appropriate public education
available to the child and the parents elected to place the child in . . . [the] private school or facility." 20
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U.S.C. § 1412(a)(1)(C)(i). Thus, even if State law treated home schools as private schools, district schools

would not necessarily be required to provide special education services to all home-schooled children under
the IDEA.
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