
 

  
 

STATE OF ARIZONA 
 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
 

 
ATTORNEY GENERAL OPINION 

 
By 

 
KRIS MAYES 

ATTORNEY GENERAL 
 

January 24, 2025 
 

 
No. I25-001 
(R24-020) 

 
Re: Seating fire district board members under 

A.R.S. § 48-803(G)   

 
To: The Honorable Mitzi Epstein  
 State Senator 

1700 W. Washington Street 
Phoenix, Arizona 85007 
 
The Honorable Lauren Kuby 
State Senator 
1700 W. Washington Street 
Phoenix, Arizona 85007 

 
 

Question Presented 

Should all newly elected members of Arizona fire district boards be seated on the first day 

of the month following their election under A.R.S. § 48-803(G)? 

Summary Answer 

Yes, although  § 48-803(G)’s seating-date provision can now be read as applying to only a 

subset of fire districts following a 2014 amendment, there is substantial textual evidence that this 

gap arises from a drafting error.  And in any event, absent other statutory guidance, seating all 

newly elected members on the first day of the month following their election (i.e., December 1 
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following a November election) remains faithful to the overall statutory scheme and is otherwise 

sensible.   

Background 

I. Arizona law provides for the election of fire district board members.  

Arizona fire districts “provide fire, emergency medical and associated emergency services” 

to Arizonans.  See Arizona Fire District Association History, https://azfiredistricts.org/history/.  

Title 48, Chapter 5 of the Arizona Revised Statutes prescribes laws regulating the fire districts, 

including laws that establish the composition of fire district boards and the terms for which board 

members serve.  See A.R.S. §§ 48-802 to -854. 

Within these statutes, Article 1 is titled “General Provisions” and establishes laws generally 

applicable to all fire districts.  A.R.S. §§ 48-802 to -824.  Article 3 is titled “Noncontiguous County 

Island Fire Districts” and establishes additional laws specifically applicable to districts formed out 

of noncontiguous property parcels.  A.R.S. §§ 48-851 to -854.  

Section 48-803(A) provides that fire district boards will generally consist of either three or 

five members, depending on a district’s population.  It also establishes that “a noncontiguous 

county island fire district” under article 3 shall have a “board … consist[ing] of five members.” 

Id.; see also id. § 48-852(A) (same).   

Before 2014, § 48-803(F)—which is now § 48-803(G)—provided for the first-elected 

board members in a district to serve either two or four-year terms, depending on their respective 

vote totals, and thereafter for members to serve four-year terms “from the first day of the month 

next following such member’s election.”  Thus, following a November election, a board member’s 

term would begin on December 1.  

https://azfiredistricts.org/history/
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II. The 2014 amendments introduced an ambiguity regarding when many board 
members should be seated.  

In 2014, the Legislature approved various amendments to the fire district statutes, including 

an amendment that added the following introductory clause (shown in bold) to what is now § 48-

803(G): 

G. For districts formed under article 3 of this chapter, of the 
members first elected to district boards consisting of three members, 
the two people receiving the first and second highest number of 
votes shall be elected to four-year terms, and the person receiving 
the third highest number of votes shall be elected to a two-year term. 
Of the members first elected to district boards consisting of five 
members, the three people receiving the first, second and third 
highest number of votes shall be elected to four-year terms, and the 
two people receiving the fourth and fifth highest number of votes 
shall be elected to two-year terms.  Thereafter, the term of office of 
each district board member shall be four years from the first day of 
the month next following such member’s election. Of the members 
elected as additional members to a five-member district board, the 
person with the highest number of votes is elected to a four-year 
term and the person with the second highest number of votes is 
elected to a two-year term. If a district resolves to increase the 
governing board to seven members pursuant to subsection A of this 
section, the governing board may appoint two additional members 
to serve until the next general election. After the general election at 
which the two additional members are elected, the newly elected 
member with the highest number of votes serves a four-year term 
and the other member serves a two-year term. Thereafter, the term 
of office for these two new members is four years. 

Thus, prior to the 2014 amendment, this provision was a generally applicable statute that 

established the terms for all board members, and further established (in the italicized language) 

that those terms would begin on the first day of the month following a member’s election. 

However, with the 2014 amendment, § 48-803(G) now appears to apply only to “districts formed 
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under article 3”—i.e., to noncontiguous county island fire districts—and therefore to be silent on 

when board members in other fire districts should be seated.  

On December 5, 2024, Senator Mitzi Epstein and Senator (then-Senator-Elect) Lauren 

Kuby jointly submitted to this Office a request under A.R.S. § 41-193(A)(7) for an Attorney 

General Opinion regarding when fire district board members should be seated in light of this 

statutory gap.  

Analysis 

I. The seating-date ambiguity appears to arise from a drafting error.  

The Office, like a court, begins with the presumption that “the legislature means what it 

says.”  See Gulf Homes, Inc. v. Bear, 123 Ariz. 378, 380 (App. 1979); Canon Sch. Dist. No. 50 v. 

W.E.S. Const. Co., 177 Ariz. 526, 529 (1994) (“[T]he best and most reliable index of a statute’s 

meaning is its language.”).  But “[t]he primary principle of statutory interpretation is to determine 

and give effect to legislative intent.”  Wyatt v. Wehmueller, 167 Ariz. 281, 284 (1991).  And in 

ascertaining intent, the Office is mindful that legislative drafting or scrivener’s errors—i.e., 

“mistake[s] of expression, as opposed to . . .  lapse[s] of legislative wisdom”—do happen.  See 

Diorio v. Hines Rd., LLC, 226 A.3d 138, 147–48 n.10 (R.I. 2020) (cleaned up).  And in this 

instance, there is compelling textual evidence of a drafting mistake.  

A. As written, § 48-803(G) makes little sense.    

With the 2014 introductory clause, § 48-803(G) now appears to apply only to article 3 

districts.  But that is problematic for reasons that extend beyond the seating-date ambiguity.  For 

one thing, § 48-803(G) is part of the “General Provisions” article, rendering it structurally odd for 

the provision to apply only to noncontiguous fire districts that have their own article in the statutory 

scheme.  See A.R.S. §§ 48-851 to -854. 
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Section 48-803(G) is, moreover, the only provision within the General Provisions that 

provides for elected members to initially serve a mix of two and four-year terms and thereafter to 

serve four-year terms, thereby staggering board service.  It is also the only subsection in the 

General Provisions that establishes the mechanics of increasing a board to seven members pursuant 

to subsection A.  See § 48-803(A), (G).  Thus, if § 48-803(G) applies exclusively to noncontiguous 

fire districts, the statutory scheme is now also inexplicably silent on these additional critical 

matters in relation to other districts.1  

There is additional evidence of an error.  Section 48-803(G)’s first line now states that 

“[f]or districts formed under article 3 of this chapter, of the members first elected to district boards 

consisting of three members, the two people receiving the first and second highest number of votes 

shall be elected to four-year terms, and the person receiving the third highest number of votes shall 

be elected to a two-year term.”  (Emphasis added.)  But as described previously, article 3 districts 

never consist of three elected members—they consist of five elected members.  A.R.S. § 48-

803(A); id. § 48-852(A) (same).  Thus, the subsection’s first line is a non sequitur on its face.2    

Section 48-803(G) then goes on to address five-member boards and to establish the seating 

date for board members—provisions that could logically apply to article 3 fire districts.  But article 

3 itself includes provisions that are nearly identical to those parts of § 48-803(G), providing that: 

Of the members first elected to the district board, the three people 
receiving the first, second and third highest number of votes shall 
be elected to four year terms, and the two people receiving the 
fourth and fifth highest number of votes shall be elected to two year 
terms. Thereafter, the term of office of each district board member 
shall be four years from the first day of the month next following 
such member's election. 

                                                           
1 While the Office was asked to address only when non-article 3 board members should be seated 
under § 48-803(G), the Office notes that its analysis logically implies that these other § 48-
803(G) provisions should also apply to non-article 3 boards. 
2 This first-line problem also negates any potential construction in which the introductory clause 
might be understood to apply to the first part of § 48-803(G) but not to the entire subsection.  
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A.R.S. § 48-852(E).  Thus, while § 48-803(G) purports to apply only to article 3 districts, its unique 

portion (concerning three-member boards) has no bearing on article 3 districts—and the portion 

that could apply to article 3 districts (concerning five-member boards and the seating date) is 

redundant.  

B. The Office’s supposition about the apparent error.    

All of the textual oddities described above stem from § 48-803(G)’s introductory clause 

(“For districts formed under article 3 of this chapter . . .”)—a clause that appears to stand alone 

within the General Provisions in providing that a subsection applies exclusively to article 3.  In 

contrast, numerous subsections within the General Provisions provide for article 3’s exclusion 

from their terms.  See, e.g., A.R.S. § 48-802(D)(2) (“except for a district formed pursuant to article 

3 . . .”); id. § 48-803(B) (same); id. § 48-803(F) (same); id. § 48-803(H) (“This subsection does 

not apply to districts formed under article 3 of this chapter.”). 

Thus, one of two possibilities seems exceedingly likely.  First, the Legislature might have 

intended for § 48-803(G)’s introductory clause to state, “Except for districts formed under article 

3 of this chapter . . .,” consistent with the carveouts in various other provisions.  Or, alternatively, 

the introductory clause might simply have been appended inadvertently.  Under either of these 

alternative scenarios, § 48-803(G) would have remained a generally applicable provision 

establishing that board members should be seated on “the first day of the month next following 

such member’s election.”  A.R.S. § 48-803(G).  And because article 3 includes an identical seating 
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provision, A.R.S. § 48-852(E), the seating date for article 3 board members would also have 

remained clear either way.3 

Notwithstanding the strong textual indications of a drafting error, one might fairly 

question whether the pertinent legislative history—i.e., the Legislature’s decision to add the 

problematic introductory clause to an existing provision—cuts against the notion of a mistake.  

While the legislative history is worthy of consideration, it does not appear to provide conclusive 

evidence either way.  First, although the Legislature added the introductory clause to an existing 

statute, it concurrently made numerous other amendments to the fire district statutes.  See 2014 

Ariz. Sess. Laws, ch. 252 § 7 (S.B. 1387) (2d Reg. Sess.).  Indeed, all of the article 3 carveouts 

within §§ 48-802 to -803 appear to have been added as part of the 2014 amendments, supporting 

the view that the § 48-803(G) introductory clause is an outlier.  Id.  Second, at one point in the 

legislative process, § 48-803(G) (then § 48-803(F)) appears to have been stricken entirely—

potentially laying the groundwork for the error to be overlooked.  See S.B. 1387, House Adopted 

Amendment (March 18, 2014).  And third, the available legislative history does not provide any 

insight into any affirmative rationale for including the introductory clause as written.  

II. The Office’s disposition.  

Because the sole issue before the Office is when fire district board members should be 

seated—and because rewriting statutes is outside of the Office’s bailiwick—the Office makes no 

conclusive finding about what § 48-803(G) was intended to provide or should provide.  Rather, 

                                                           
3 There is, however, at least one point in favor of the view that the statutory scheme would be most 
coherent if § 48-803(G)’s introductory clause is simply omitted.  Section 48-803(A) provides that 
a five-member board may be expanded to seven members if a district reaches a certain population. 
This provision appears to apply to all fire districts, including article 3 districts.  See id.  Section 
48-803(G) then sets forth the mechanics of adding the two additional members.  If article 3 boards 
can indeed be expanded to seven members, then it seems sensible for § 48-803(G)’s related 
provision to apply to all boards, including article 3 boards.  
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for our purposes, it is sufficient to say that there appears to have been a drafting error that 

introduced the seating-date ambiguity—and that it is therefore reasonable to construe § 48-

803(G)’s seating provision as encompassing non-article 3 board members.   

Beyond that, the members must obviously be seated sometime—and absent a statutory 

date certain, that time will presumably be ad hoc, which creates uncertainty with no apparent 

countervailing benefit.4  The fire district statutes also provide for a non-article 3 district to “elect 

from its members a chairperson and a clerk . . . at the district board meeting that first occurs in the 

month immediately following each general election.”  A.R.S. § 48-803(F).  As Senator Epstein 

and Senator Kuby noted in their letter requesting this Opinion, it is more sensible for incoming 

members to participate in this process than for outgoing members to participate in it.  Thus, 

irrespective of any actual drafting error, traditional statutory construction principles lead the Office 

to the same interpretive conclusion about the appropriate seating date.  See, e.g., In re Marriage of 

Downing, 228 Ariz. 298, 300 ¶ 5 (App. 2011) (a statute should be construed “in the context of the 

entire statutory scheme of which it is a part, striving to achieve consistency among related 

statutes”) (cleaned up); Wyatt, 167 Ariz. at 284 (statutory “subject matter . . .  historical background 

. . . effects and consequences, and . . . spirit and purpose” all bear on statutory construction).  

Conclusion 

Section 48-803(G)’s introductory clause creates an ambiguity regarding when non-article 

3 fire district board members should be seated.  Irrespective of whether the clause reflects a 

drafting error or whether it was added for some nonapparent reason, the statutory scheme’s 

purpose, context, and history compel the conclusion that all fire district board members should be 

                                                           
4 Given the timing of this Opinion’s release in January 2025, the Office simply suggests that non-
article 3 board members who were elected in November 2024 be seated as soon as practicable in 
this cycle, to the extent that they have not already been seated.  
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seated on the first day of the month following their election, as was clear before the 2014 

amendment.  The Office invites the Legislature to eliminate doubt in this regard through an 

appropriate amendment.   

 
Kris Mayes 
Attorney General 


