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Question Presented 

Under A.R.S. § 11-831 or any other law, may a county require/mandate a survey as part of 

a land division?   

Summary Answer 

 No.  Under A.R.S. § 11-831(B)(3), a county must approve an application for a land division 

if the applicant provides “a statement from a licensed surveyor or engineer . . . stating whether 

each lot, parcel or fractional interest has physical access that is traversable by a two-wheel drive 

passenger motor vehicle” and satisfies the other requirements in A.R.S. § 11-831(B).  While A.R.S. 

§ 11-831(B)(3) also allows a county to rely upon “other evidence acceptable to the county,” 

including a land survey, to approve an application, the phrase “or other evidence acceptable to the 

county” does not allow the county to refuse to accept a statement from a licensed surveyor or 

engineer and to instead require a land survey.  
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Background 

In 2010, the Arizona Legislature enacted a detailed statutory scheme regulating county 

approval of land divisions.  See 2010 Ariz. Legis. Serv. Ch. 244 (S.B. 1206).  The statute, codified 

at A.R.S. § 11-831, is entitled, “Review of land divisions; definitions.”  The statute begins by 

granting county boards of supervisors with authority to “adopt ordinances and regulations pursuant 

to this section for staff review and approval of land divisions of five or fewer lots, parcels or 

fractional interests, any of which is ten acres or smaller in size.”  A.R.S. § 11-831(A).  The statute 

makes clear that “[t]he county may not deny approval of any land division that meets the 

requirements of this section.”  Id.    

The statute gives boards of supervisors a number of options when addressing an application 

for a land division.  If the board of supervisors determines that an application satisfies four criteria 

listed in the statute, then “[a]n application to split a parcel of land shall be approved.”  A.R.S. § 11-

831(B).  A board of supervisors can instead “submit a ballot question to the voters of the county 

to allow the voters to determine the application of subsections B and C to qualifying land divisions 

in that county.”  A.R.S. § 11-831(A).  A board of supervisors must conditionally approve an 

application for a land division that does not fully comply with the four criteria in § 11-831(B) “if 

the applicant provides an acknowledgment that is signed by the applicant and that confirms that 

no building or use permit will be issued by the county until the lot, parcel or fractional interest has 

met the requirements of subsection B.”  A.R.S. § 11-831(C).  A board of supervisors is also 

permitted to “grant a variance from one or more of the items listed in subsection B.”  A.R.S. § 11-
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831(C).  Finally, a board of supervisors may deny an application if one or more requirements in 

subsection B are not met and the board does not grant conditional approval or a variance. 

The four requirements in § 11-831(B), therefore, often play a determinative role in the 

approval of an application for land division.  The four requirements in subsection B are as follows: 

1. The lots, parcels or fractional interests each meet the minimum applicable 
county zoning requirements of the applicable zoning designation. 
 
2. The applicant provides a standard preliminary title report or other 
acceptable document that demonstrates legal access to the lots, parcels or fractional 
interests. 

 
3. The applicant provides a statement from a licensed surveyor or engineer, or 
other evidence acceptable to the county, stating whether each lot, parcel or 
fractional interest has physical access that is traversable by a two-wheel drive 
passenger motor vehicle. 
 
4. The applicant reserves the necessary and appropriate utility easements to 
serve each lot, parcel or fractional interest created by the land division. 
 

A.R.S. § 11-831(B)(1)–(4).  The question presented in this Opinion—whether a land survey is 

required—turns on the meaning of § 11-831(B)(3).  More specifically, the question presented turns 

on whether the phrase “or other evidence acceptable to the county” allows a county board of 

supervisors to require documents other than those listed in § 11-831(B)(3) when considering 

applications for land division. 

Analysis 

 The Attorney General’s Office concludes that the phrase “or other evidence acceptable to 

the county” does not allow a county board of supervisors to require documents in addition to those 

documents listed in A.R.S. § 11-831(B)(3).  Rather, the phrase “or other evidence acceptable to 

the county” allows a board of supervisors to approve a land division application based on 

documents other than a statement from a licensed surveyor or engineer.  The phrase does not allow 



 

4 

a board of supervisors to reject an application that includes a statement from a licensed surveyor 

or engineer based on a board demand for additional documents, like a land survey. 

 This conclusion flows from the Legislature’s use of the word “or” before the phrase “other 

evidence acceptable to the county,” rather than the word “and.”  Courts “will usually interpret ‘or’ 

to mean what it says, and . . . will give it that meaning unless impossible or absurd consequences 

will result.”  State v. Pinto, 179 Ariz. 593, 595 (App. 1994).  “The word ‘or,’ as it is often used, is 

‘[a] disjunctive particle used to express an alternative or to give a choice of one among two or 

more things.’”  Id. (quoting Rutledge v. Ariz. Bd. of Regents, 147 Ariz. 534, 556–57 (App. 1985)).  

Applying the ordinary meaning of the word “or” to A.R.S. § 11-831(B)(3), the Legislature 

provided that an applicant for land division must provide a statement from a licensed surveyor or 

engineer, but also gave boards of supervisors the choice of approving if an applicant provides other 

documents in lieu of such a statement.  The Legislature did not grant boards of supervisors the 

authority to require certain documents—like a land survey—instead of accepting a statement from 

a licensed surveyor or engineer.  Giving the word “or” in § 11-831(B)(3) its ordinary meaning 

does not create impossible or absurd consequences.  

 The conclusion would be different had the Legislature decided to use the word “and” before 

the phrase “other evidence acceptable to the county.”  “The word ‘and’ is a conjunction connecting 

words or phrases expressing the idea that the latter is to be added or taken along with the first.”  

See Bither v. Country Mut. Ins. Co., 226 Ariz. 198, 200 ¶10 (App. 2010) (quotation omitted); see 

also de la Cruz v. State, 192 Ariz. 122, 125 ¶11 (App. 1998) (conjunction “and” between two 

words in a statute “requires the interpretation of the two words in combination, defeating the . . . 

argument that they operate in the disjunctive”).  Had the Legislature used the word “and” before 

the phrase “other evidence acceptable to the county,” boards of supervisors could require that an 
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applicant for land division provide certain documents, including a land survey, in addition to a 

statement from a licensed surveyor or engineer.  Because, however, the Legislature used the word 

“or” instead of “and” before the phrase “other evidence acceptable to the county,” if an applicant 

provides a county with a statement from a licensed surveyor or engineer that each lot, parcel or 

fractional interest has physical access that is traversable by a two-wheel drive passenger motor 

vehicle, and the applicant satisfies the other three requirements in § 11-831(B)(3), then the board 

of supervisors must approve the application, even if the applicant does not provide a land survey.  

Conclusion 

Under A.R.S. § 11-831(B)(3) a county must approve an application for a land division if 

the applicant provides “a statement from a licensed surveyor or engineer . . . stating whether each 

lot, parcel or fractional interest has physical access that is traversable by a two-wheel drive 

passenger motor vehicle,” and the applicant satisfies the other requirements in § 11-831(B), even 

where the applicant does not provide a land survey.  

 
 
 Mark Brnovich 
 Attorney General 


