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To: Demion Clinco 
 Board Chair 
 
From: Jeff Silvyn 
 General Counsel 
 
Date: April 2, 2021 
 
Re: Interpretation of A.R.S. §15-1443 
 
Issue: At the request of the Governing Board, I am providing an opinion 
regarding the interpretation of A.R.S. §15-1443; in particular, whether the 
bylaw provision allowing for two-year terms for officers complies with the 
applicable law, or whether the Governing Board is required to hold an 
election for chair and secretary at every annual organizational meeting. 
 
Brief answer: The Governing Board is not required to hold elections for 
officers at every annual meeting; multi-year terms are permissible under 
A.R.S. §15-1443. 
 
Analysis: 
 
Pursuant to Arizona statute, the Board is required to hold meetings to 
organize.  Specifically:  
 

A. Within twenty days after appointment of the first district 
board, the county school superintendent, or county school 
superintendents by joint action where the district consists of 
more than one county, shall call a meeting of the district board 
by giving at least ten days' notice by registered or certified mail 
to each board member. At the meeting the district board shall 
organize by electing a president and a secretary from among its 
members and may transact any other business relating to the 
affairs of the district. 
 
B. Following the first election of members, the district board shall 
meet and organize in January each year and shall hold regular 
meetings at such time and place as the policies of the board 
provide. Special meetings may be held at the call of the 
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president or upon a call issued in writing signed by a majority of 
the members of the district board. 
 
A.R.S. §15-1443. Meetings; officers; immunity 

 
Currently, the Pima College Governing Board bylaws provide that at the 
annual meeting, the Board shall elect a Chair and Vice Chair/Secretary for a 
term of two years.  The relevant section provides: 
 

Section 2.  The Board shall nominate and elect officers for a term 
of two years at the annual meeting (Article VI, Section 3).  Board 
members shall rotate through these offices based on their 
original swearing-in date.  Exceptions can be made to this 
section by majority vote.  Bylaws, Article IV (copy attached). 

 
There does not appear to be an Arizona court opinion specifically addressing 
the provisions of A.R.S. §15-1443 related to election of board officers.  Nor 
has the Arizona Attorney General issued an opinion on the subject.  
Accordingly, the analysis of the statute depends on the proper application of 
the rules of statutory construction, as defined by case law. 
 
A cardinal rule of statutory construction is to follow the plain meaning of 
unambiguous language.  Where the legislature uses a particular term in one 
place in a statute and excludes it from another place in the same statute, a 
court will not read that term into the provision from which the legislature 
chose to omit it.  Arizona Dept. of Revenue v. General Motors Acceptance 
Corp. (“GMAC”), 188 Ariz. 441, 444-45, 937 P.2d 363, 366-67 (App. 1996); 
see also Egan v. Fridlund-Horne, 221 Ariz. 229, 239, 211 P.3d 1213, 1223, 
(“we presume that when the legislature uses different wording within a 
statutory scheme, it intends to give a different meaning and consequence to 
that language.”) (App. 2009). 
 
In GMAC, the Court was asked to examine the proper interpretation of a 
statute setting time limits for the State to pursue additional tax collection 
from an Arizona business.  The statute in question, A.R.S. §42-113, 
established a general four year time limit from the due date or actual filing 
date of the return in question.  The statute also contained an exception 
extending the date when the taxpayer entered an agreement with the IRS 
for an extension to address possible deficiencies in the federal tax return for 
the same year.  GMAC argued this exception did not apply to situations in 
which the State claimed a deficiency based solely on a state tax issue rather 
than an adjustment based on a decision of the IRS.  The Court rejected this 
interpretation, because there was no such language in the exception 
provision, noting a qualifier in one part of a statute will not be read into 
another part of the same statute.  Id.  
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The Court applied the same principles to reach a similar result in Awsienko v. 
Cohen, 227 Ariz. 256, 258-60, 257 P.3d 175, 178-79 (App. 2011).  That 
decision involved a dispute over the qualifications required for an expert 
witness in a medical malpractice case.  The pertinent statute provided: 
 

If the party against whom ... the testimony is offered is or claims 
to be a specialist, [the witness must] specialize [ ] at the time 
of the occurrence that is the basis for the action in the 
same specialty or claimed specialty as the party against 
whom ... the testimony is offered. If the party against whom 
...the testimony is offered is or claims to be a specialist who is 
board-certified, the expert witness shall be a specialist who 
is board-certified in that specialty or claimed specialty.  
ARS 12-2604(A); Id. at 177, 258 (emphasis added in the 
opinion). 

 
The claimant had offered as an expert witness a physician who was board-
certified in an applicable specialty but who had not been board-certified at 
the time of the incident giving rise to the malpractice claim.  For that reason, 
the trial court had precluded use of the witness, interpreting the statute to 
mean the timing requirement applied both to specialists and board-
certification.  The Court of Appeals reversed, noting that the provision about 
timing was absent from the sentence about board-certified specialists and 
holding that adding the timing requirement in one provision into the other 
was error. Id. at 178-79, 259-60. 
 
With respect to the statute in question for the College, A.R.S. §15-1443, 
Section A specifies the actions a district governing board shall take at the 
first meeting following formation of the district.  That section provides for the 
board to organize by electing a president and secretary.  Section B 
addresses all subsequent meetings and specifies only that the board shall 
meet in January of each year to organize. 
 
Based on the statutory construction principles and examples noted above, 
the requirements of Section A apply only to the first meeting.  It is not 
appropriate to infer that the one requirement related to organizing at the 
first meeting must also apply to every subsequent annual organization 
meeting.  If the legislature had intended so, it could have specified such a 
requirement.  For example, with respect to school district governing boards, 
the legislature did provide explicit direction for electing a president every 
year at the organization meeting.  See A.R.S. §15-321.  Because the 
legislature used different language to specify requirements for the election of 
officers for a community college district governing board compared to the 
officers of a school district governing board, the legislature must have 
intended different results.  In re Hyrum H, 212 Ariz. 328, 332, 131 P.3d 
1058, 1062 (App. 2006) 
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The language of A.R.S. §15-1443 indicates a clear legislative intent that a 
community college governing board have a president and secretary by 
directing that they be elected at the very first meeting.  However, the 
statutory language contains no indication of legislative intent concerning the 
matters to be addressed at any subsequent meeting.  This means the 
governing board has discretion regarding when and how to hold elections for 
officers following the first meeting.  See A.R.S. §15-1445 (the Governing 
Board has the authority and responsibility to adopt policies for the 
government of the district).   
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