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Question Presented 

Is the government, including but not limited to public universities, prohibited from 

releasing information to the public concerning individuals who have tested positive for COVID-

19, such as information about where they live and who could potentially be at risk?  In addition, 

do those state organizations have a responsibility to notify county and/or state public health 

officials? 

Summary Answer 

Consistent with the confidentiality requirements of the Americans with Disabilities Act 

and other employment laws, state government employers may share non-identifying information 

regarding employees who test positive for COVID-19 with other potentially affected persons to 

mitigate against the further spread of the virus.   
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Generally, public universities may disclose information that is necessary to protect the 

health or safety of a student(s) or other individuals.1  University officials are, however, 

prohibited from disclosing specific information that would directly or indirectly identify 

individuals who have tested positive for COVID-19.  While health care providers and clinical 

laboratories must report COVID-19 cases to their local health authorities, public universities do 

not have a mandatory reporting requirement. There is, however, nothing prohibiting a university 

from disclosing additional information that may be useful so long as it complies with the 

framework outlined in this opinion.  In times of crisis, government should favor transparency in 

the interest of protecting the public. 

Analysis 

I. The State As An Employer 

The U.S. Equal Employment Opportunity Commission (EEOC), which enforces various 

federal employment laws including the Americans with Disabilities Act (ADA), instructs that 

“[d]uring a pandemic, employers should rely on the latest CDC and state or local public health 

assessments. . . . Employers are expected to make their best efforts to obtain public health advice 

that is contemporaneous and appropriate for their location, and to make reasonable assessments 

of conditions in their workplace on this information.”  U.S. Equal Emp’t Opportunity Comm’n, 

Pandemic Preparedness in the Workplace and the Americans with Disabilities Act (last updated 

Mar. 21, 2020), https://www.eeoc.gov/facts/pandemic_flu.html (last visited Mar. 27, 2020).  

According to the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), “[i]f an employee is 

confirmed to have COVID-19 infection, employers should inform fellow employees of their 

possible exposure to COVID-19 in the workplace but maintain confidentiality [of the identity of 

                                                            
1 The Arizona Board of Regents oversees the university system.  The Attorney General does not 
serve as the Board’s legal advisor on issues related to COVID-19.  A.R.S. § 41-192(D)(4).  
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the infected employee] as required by the Americans with Disabilities Act.  The fellow 

employees should then self-monitor for symptoms (i.e., fever, cough, or shortness of breath).”  

Centers for Disease Control and Prevention, Interim Guidance for Businesses and Employers, 

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/guidance-business-response.html (last 

visited Mar. 27, 2020).  Likewise, the EEOC instructs that even during a pandemic, “[e]mployers 

must maintain all information about employee illness as a confidential medical record in 

compliance with the ADA.”  Pandemic Preparedness in the Workplace and the Americans with 

Disabilities Act, supra at 2.  

The ADA implementing regulation regarding the confidentiality of employee medical 

information provides as follows:  

Information obtained . . . regarding the medical condition or history of any 
employee shall be collected and maintained on separate forms and in 
separate medical files and be treated as a confidential medical record, 
except that: 

(i) Supervisors and managers may be informed regarding 
necessary restrictions on the work or duties of the 
employee and necessary accommodations; 

(ii) First aid and safety personnel may be informed, when 
appropriate, if the disability might require emergency 
treatment; and 

(iii) Government officials investigating compliance with [the 
ADA] shall be provided relevant information on request. 

29 C.F.R. § 1630.14(c)(1).  The ADA further provides that any information obtained “regarding 

the medical condition or history of any employee shall not be used for any purpose inconsistent 

with” the ADA.  Id. at § 1630.14(c)(2).  Similarly, the Family & Medical Leave Act (FMLA), 

which provides job-protected leave to employees with serious health conditions, provides that 

records created for purposes of the FMLA—including medical histories of employees or 

employees’ family members—“shall be maintained as confidential medical records in separate 

files/records from the usual personnel files.”  29 C.F.R. § 825.500(g).  
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Thus, while an employer must not disclose information that would reveal an employee’s 

identity or confidential medical information, the employer should take all necessary steps to 

ensure employees or other persons potentially affected are aware that an employee (or other 

individual) who has been physically present in the office has tested positive for COVID-19.  The 

confidentiality provisions of the ADA and the FMLA do not expressly prohibit a State agency 

from providing its employees or other persons potentially in contact with an infected employee 

non-identifying information such as the infected employee’s assigned state agency or work 

location, so long as doing so would not reveal the identity of the employee.  

II. Public Universities 

In most situations, Family Educational Rights and Privacy Act (FERPA), not the Health 

Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA), governs schools’ (including 

universities’) disclosure of students’ education records.2  “Education records” are those that 

“contain information directly related to a student; and are maintained by an educational agency 

or institution or by a person acting for such agency or institution.”  20 U.S.C. § 1232g(a)(4)(A).  

School health records are considered part of a student’s educational record.  See Reddy & Vance, 

Student Privacy During the COVID-19 Pandemic at 2 (“Students’ health records maintained by a 

school—regardless of whether health care is provided to students on-campus or off-site—are 

considered part of students’ education records and therefore are subject to FERPA.”).  Schools 

                                                            
2 If a school’s health services are “funded, administered and operated by or on behalf of public or 
private health, social services, or other non-educational agency or individual,” then that school’s 
health records are protected by HIPAA, not FERPA.  See Anisha Reddy & Amelia Vance, 
Student Privacy During the COVID-19 Pandemic, The Sch. Superintendent’s Assoc. at 2 (Mar. 
20, 2020), https://ferpasherpa.org/wp-content/uploads/2020/03/COVID-19-Student-Privacy-
FAQs-03-20-2020-1.pdf.  Further, the U.S. Department of Education “has clarified that if a 
school’s ‘health care provider . . . delivers health services and engages in covered transactions, 
such as billing Medicaid for Medicaid-covered services in the school setting,’ the resulting 
records are protected by HIPAA, not FERPA.”  Id.  “Like FERPA, HIPAA has an emergency 
provision allowing the disclosure of protected health information in certain cases.”  Id. 
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are not prevented from disclosing de-identified or aggregate information.  See 34 C.F.R. § 

99.31(b)(1).  Absent appropriate authorization3 or a recognized exception, however, schools are 

presumptively prohibited from disclosing educational records.  20 U.S.C. § 1232g(b).   

One of the recognized exceptions is if “[t]he disclosure is in connection with a health or 

safety emergency.”  34 C.F.R. § 99.31(a)(10).  Schools may disclose even personally identifiable 

information to “appropriate parties, including parents of an eligible student, in connection with 

an emergency if knowledge of the information is necessary to protect the health or safety of the 

student or other individuals.”  34 C.F.R. § 99.36(a).  When deciding what information to 

disclose, schools must base their decision on “the totality of the circumstances.”  34 C.F.R. 

§ 99.36(c).  This should be done on a case-by-case basis.  See U.S. Dept. of Educ., Privacy FAQ 

at 3 (Mar. 2020), https://studentprivacy.ed.gov/sites/default/files/resource_document/file/

FERPA%20and%20Coronavirus%20Frequently%20Asked%20Questions.pdf.  If universities 

determine that there is “an articulable and significant threat to the health or safety of a student or 

other individuals,” then “it may disclose information from education records to [appropriate 

parties] whose knowledge of the information is necessary to protect the health or safety of the 

student or other individuals.”  34 C.F.R. § 99.36(c).  “Appropriate parties” for disclosure “are 

normally parties [not media] who provide specific medical or safety attention, such as public 

health and law enforcement officials.”  See U.S. Dept. of Educ., Privacy FAQ at 5.  At a 

minimum, the school must have a “rational basis” for its disclosure determination that is “based 

on the information available at the time of the determination.”  34 C.F.R. § 99.36(c).  Notably, 

the United States Department of Education has commented that, “[i]f local public health 

                                                            
3 Regarding authorization, schools must obtain a parent’s written consent (or the student’s, if the 
student is at least eighteen years old) to disclose educational records.  20 U.S.C. § 1232g(b)(1), 
(d). 
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authorities determine that a public health emergency, such as COVID-19, is a significant threat 

to students or other individuals in the community, an educational agency or institution in that 

community may determine that an emergency exists as well.”  See U.S. Dept. of Educ., Privacy 

FAQ at 3.   

Given the current health emergency, universities should apply the FERPA/HIPAA 

exceptions and disclose sufficient information related to positive COVID-19 cases so those 

potentially affected students, staff, visitors, etc. can self-monitor and potentially self-quarantine.  

At a minimum, universities should disclose information identifying the campus attended by the 

infected student and buildings or dorms frequented by the infected student during the incubation 

period and/or while exhibiting symptoms.  See, e.g., Reddy & Vance, Student Privacy During the 

COVID-19 Pandemic at 2.  Further, warning other students, parents of students, school staff, and 

others about potential contact with an affected student is appropriate when, as here, those 

persons’ knowledge is “necessary to protect the health or safety of the student or other 

individuals.”  34 C.F.R. § 99.36(c); see also Reddy & Vance, Student Privacy During the 

COVID-19 Pandemic at 4.  

This approach is consistent with the CDC guidelines applicable to universities with 

positive COVID-19 cases.  The CDC recommends universities work closely with local health 

departments to identify and notify individuals who are reasonably at risk from a person who has 

contracted COVID-19 and to manage the information shared.  Centers for Disease Control and 

Prevention, Guidance for Institutes of Higher Education, https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-

ncov/community/colleges-universities/index.html (last visited Mar. 26, 2020).  Given the rapid 

and unpredictable spread of COVID-19 and the evolving nature of known symptoms and the risk 

to people who contract it, disclosing non-identifying information related to positive cases would 
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aid in protecting others and is not prevented by FERPA.  See U.S. Dept. of Educ., Privacy FAQ 

at 4.  Even if it was prevented, the type of information clearly qualifies as a “health or safety 

emergency” exception to FERPA’s limitations on disclosure of student information.  34 C.F.R. § 

99.36(a).   

III. Mandatory Reporting Requirements 
  

In Arizona, there is a general duty to report any “contagious, epidemic or infectious 

disease” to “the appropriate board of health or health department.”  A.R.S. § 36-621.  Under 

A.R.S. § 36-136(I), the Arizona Department of Health Services (ADHS) is authorized to create 

rules mandating reporting requirements for communicable and preventable diseases.  Under that 

statute, ADHS promulgated rules for disease reporting and control measures for preventable and 

communicable diseases.  The rule establishing reporting requirements applicable to schools, 

including colleges and universities, is Arizona Administrative Code (A.A.C.) R9-6-203. That 

Rule sets mandatory reporting requirements for many diseases that can be commonly child-

related and school-related.  Those reportable diseases do not include the novel coronavirus, like 

COVID-19.  A.A.C. R9-6-203 (tbl. 2.2).  Thus, under Arizona law, a public university may 

report COVID-19 cases to local health authorities, but is not required to do so.  However, cases 

of novel coronavirus, such as COVID-19, are required to be reported by health care providers 

and clinical laboratories. 

Conclusion 
  

Consistent with the confidentiality requirements of the ADA and other employment laws, 

state government employers may share non-identifying information regarding employees who 

test positive for COVID-19 with other potentially affected persons to mitigate against the further 

spread of the virus.  In addition, public universities may disclose information that is necessary to 
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protect the health or safety of students or other individuals but may not disclose specific 

information that would identify individuals who have tested positive for COVID-19.  Nothing, 

however, prohibits the universities from disclosing additional information, such as the campus, 

buildings or dorms frequented by the student during the incubation period and/or while 

exhibiting symptoms.  Protecting the public is paramount during times of crisis, and transparency 

should be the rule rather than the exception. 

 
 Mark Brnovich 
 Attorney General 


