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Pursuant to Arizona Revised Statutes ("A.R.S.") § 15-253(B), you submitted
for review an education opinion for officials of four school districts in which
you concluded that school districts can contract for architectural services for a
time period of up to five years. While concurring with your conclusion, this
Opinion clarifies that school districts must ensure that awarding particular
architectural projects under a contract for a period of time will not diminish
competitive bidding.(1)

Question Presented

Does the School Procurement Code allow a school district to enter into a
contract with an architect for a fixed period of time or does it require the
procurement of architectural services on a project-by-project basis only?

Summary Answer

A school district may contract with an architect either for a period of time of
up to five years or for a specific project. However, a school district must
ensure that awarding architectural contracts for a specific period of time will
not diminish competitive bidding.

Background

In 1984, the Legislature enacted the Arizona Procurement Code, A.R.S. §§
41-2501 to-2662. 1984 Ariz. Sess. Laws, ch. 251. The Procurement Code is
intended to, among other things, "[e]nsure the fair and equitable treatment of
all persons who deal with the procurement system of this state," "maximize to
the fullest extent practicable the purchasing value of public monies of this
state," "foster effective broad-based competition within the free enterprise
system," and "[p]rovide safeguards for the maintenance of a procurement
system of quality and integrity." Id. § 1. The Legislature also directed the
State Board of Education to adopt a School Procurement Code consistent
with the Arizona Procurement Code to govern procurement practices for
school districts. A.R.S. § 15-213(A).

Regulations in the School Procurement Code specifically address the
procurement of "Specified Professional Services" -- services of architects,
engineers, land surveyors, assayers, geologists, and landscape architects.
Arizona Administrative Code ("A.A.C.") R7-2-1117 through R7-2-1123; see
A.A.C. R7-2-1001(83) (defining "specified professional services"); see also
A.R.S. §§ 41-2571, -2578 (Arizona Procurement Code provisions regarding
specified professional services). Although most procurements require that the
price or fee be determined before the contractor is selected, when procuring
architectural services and other "specified professional services," a school
district negotiates the contractor's fee after the vendor has been selected. See
A.A.C. R7-2-1122, -1123.
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Although the regulations related to the procurement of "specified professional
services" do not specifically address whether a school district may enter into
a contract with an architect for a specified period of time, other regulations in
the School Procurement Code generally provide that a "contract for materials
or services may be entered into for a period of time up to five years" under
certain conditions.(2) A.A.C. R7-2-1093; see also A.R.S. § 41-2546 (parallel
Arizona Procurement Code provision regarding multi-term contracts). These
contracts for a specified period of time are called "multi-term contracts." Id.
The School Procurement Code defines "services" as "the furnishing of labor,
time or effort by a contractor which does not involve the delivery of a
specific end product other than required reports and performance." A.A.C.
R7-2-1001(79); see also A.R.S. § 41-2511(19) (Arizona Procurement Code
definition of services).

Analysis

The same principles of construction that apply to statutes also apply to rules
and regulations promulgated by an administrative body. Marlar v. State, 136
Ariz. 404, 410, 666 P.2d 504, 510 (App. 1983). A general comprehensive
statute and a special statute dealing more specifically with part of the same
subject should generally be read together, and harmonized if possible, to give
effect to legislative intent. See Lewis v. Arizona Dep't of Econ. Sec., 186
Ariz. 610, 615, 925 P.2d 751, 756 (App. 1996). In keeping with that
guideline, the general statute remains applicable to all matters not dealt with
in the specific statute. State ex rel. Larson v. Farley, 106 Ariz. 119, 123, 471
P.2d 731, 735 (1970).

These principles require that the regulations governing the procurement of
"specified professional services" be read in conjunction with the other
regulations governing school procurement. Indeed, the regulations governing
the procurement of specified professional services often specifically refer to
other sections of the School Procurement Code. See, e.g., A.A.C. R7-2-
1117(A) (referring to regulations concerning sole source and emergency
procurements); R7-2-1118(B) (referring to regulations regarding notice and
invitation for bids); and R7-2-1120 (referring to regulations concerning
cancellation and rejection of bids). Accordingly, A.A.C. R7-2-1093, which
allows multi-term contracts for "materials and services," applies to all
procured services, including "specified professional services." Architectural
services and other "specified professional services" are a subset within the
broader definition of "services." See A.A.C. R7-2-1001(79), (83). Thus,
under the School Procurement Code, a school district may either enter into a
multi-term contract of up to five years for architectural services or bid each
project separately.

In determining whether to use a multi-term or a project specific contract,
however, school districts must be mindful of the goals of the procurement
statutes and regulations. Thus, before entering into a multi-term contract,
school district governing boards must determine in writing that, among other
things, the contract "will serve the best interests of the school district by
encouraging effective competition or otherwise promoting economies in
school district procurement." A.A.C. R7-2-1093(B)(2). In addition to
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assessing the impact on competitive bidding when initially determining
whether to enter into a multi-term contract, a school district that has entered
into such a multi-term contract with an architect must also determine as
particular architectural projects arise whether a project is within the scope of
the multi-term contract or whether the project should be bid separately. This
determination obviously requires a fact-specific analysis of a multi-term
contract's scope of work and the specific project under consideration.

Conclusion

Under the School Procurement Code, in appropriate situations, school
districts may enter multi-term contracts with a period of up to five years to
obtain architectural services. School districts must, however, ensure that the
use of a multi-term contract will not diminish competition.

_____________________

Janet Napolitano
Attorney General

1. Under A.R.S. § 15-253(B), the Attorney General must "concur, revise or decline to
review" opinions of county attorneys relating to school matters submitted for review. This
provision also applies to private counsel's education law opinions. See Ariz. Op. Att'y
Gen. I99-006.

2. Those conditions include that before entering into a multi-term contract, a school
district must establish in writing that: 1) its estimated requirements cover the period of the
contract and are reasonable and continuing; 2) such a contract will serve the best interests
of the school district by encouraging effective competition or otherwise promoting
economies in school district procurement; and 3) if monies are not appropriated or
otherwise made available to support continuation of performance in a subsequent fiscal
period, the contract shall be canceled, and the contractor may only be reimbursed for the
reasonable value of any nonrecurring costs incurred but not amortized in the price of the
materials or services delivered under the contract or which are otherwise not recoverable.
A.A.C. R7-2-1093(B). In addition, a school district must ensure that monies are available
at the time the contract is executed for the first fiscal period covered by the contract.
A.A.C. R7-2-1093(A).
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