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Questions Presented

You have asked whether designing a golf course (i) constitutes the practice of
landscape architecture as defined by Arizona Revised Statutes ("A.R.S.") §
32-101(B)(18), and (ii) requires the use of an Arizona registered

professional. 1)

Summary Answer

Designing a golf course involves the practice of landscape architecture as
defined by A.R.S. § 32-101(B)(18), and requires the use of a registered
professional.

Background

Arizona law requires that any person practicing landscape architecture in this
State have a certificate of registration from the Board of Technical

Registration ("Board"). A.R.S. § 32-121.2) 1t is a Class 2 misdemeanor for
any person who is not properly registered with the Board to practice or hold
himself or herself out as qualified to practice landscape architecture. A.R.S. §
32-145. The purpose of this registration is to "provide for the safety, health
and welfare of the public." A.R.S. § 32-101(A).

To qualify for a professional registration as a landscape architect, a person
must be of "good moral character or repute," have the required amount of
education and experience, and pass an examination. A.R.S. § 32-122.01. See

also Arizona Administrative Code ("A.A.C.") R4-30-101 (defining "good
moral character and repute"). The Board is required to waive the examination

under certain circumstances.2) A R.S. § 32-126(A); A.A.C. R4-30-203. The
Board has the authority to discipline registered professionals for, among other
things, gross negligence, incompetence, "or other misconduct in the practice

of the registrant's profession." A.R.S. § 32-128(B).&

Analysis

The practice of landscape architecture involves certain professional services
that are performed "in connection with the development of land and
incidental water areas." A.R.S. § 32-101(B)(18). The services include
"consultations, investigation, reconnaissance, research, planning, design or
responsible supervision." /d. To be classified as landscape architecture
subject to the registration requirements, the "dominant purpose" of these
services must be:

[t]he preservation, enhancement or determination of proper land
uses, natural land features, ground cover and planting,
naturalistic and esthetic values, the settings of and approaches to
buildings, structures, facilities or other improvements, natural
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drainage, and the consideration and the determination of inherent
problems of the land relating to erosion, wear and tear, light or
other hazards.

1dS)

According to your opinion request, designing a golf course requires
reshaping natural land features, integrating natural ground cover into a
design, determining appropriate new ground covers and plantings, addressing
the control of water flow, designing appropriate water delivery systems,
designing safe golf cart pathways and entries and exits to tee areas and
greens, designing fairways that meet client needs and provide adequate safety
zones for golfers in adjacent fairways, addressing issues related to erosion
and environmental concerns and, finally, integrating these and other
components into a golf course design.

Designing a golf course, as described in your opinion request, would involve
services embraced by the statutory definition of landscape architecture. See
A.R.S. § 32-101(B)(18). To design a golf course, a person develops plans
that involve extensive landscaping of an area. The work requires
consideration of problems related to erosion, wear and tear, appropriate
ground cover, and other tasks specifically listed in the definition of landscape
architecture. Therefore, under A.R.S. § 32-121, a person who performs such
work is practicing landscape architecture and must be a registered
professional.

Arizona first began requiring the registration of landscape architects in 1968,
two years after the Arizona Court of Appeals held that, under the law then in
existence, a golf course designer need not be a registered architect. See 1968
Ariz. Sess. Laws ch. 92; Jackling v. Snyder, 3 Ariz. App. 63, 65-66, 411
P.2d 822, 824-25 (1966). Because the registration requirements for landscape
architects are intended to protect the health, safety and welfare of the public,
those provisions should be liberally construed to accomplish their objectives.
See State v. Sanner Contracting Co., 109 Ariz. 522, 524, 514 P.2d 443, 445
(1973) (measure whose purpose is to protect health and welfare is entitled to
liberal construction to accomplish its objective). Applying the registration
requirement to the design of golf courses helps ensure that the person doing
the work is qualified and subject to a disciplinary system to protect against
professional misconduct.

Although a registered professional must perform the work that falls within the
statutory definition of landscape architecture, some aspects of golf course
design may not be included in this definition. For example, a professional
golfer whose expertise is the game of golf, not the technical area of landscape
architecture, might participate in the design of the golf course with regard to
issues such as enhancing the difficulty of the course. The primary purpose of
this work is to develop a golf course that achieves certain recreational goals;
its "dominant" purposes are not the technical issues that are the focus of the
statutory definition of landscape architecture. Professional golfers who
participate in the design of a golf course in this manner may be identified as
golf course designers, but may not hold themselves out as qualified to
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practice landscape architecture unless they are registered professionals. See
A.R.S. § 32-145(1) (prohibits non-registrant from holding himself or herself
out as qualified to practice landscape architecture and other professions
within the Board's jurisdiction). Although a person whose work focuses only
on the recreational aspect of golf course design need not be registered, a
registered professional must remain responsible for the technical aspects of

the project that are included within the definition of landscape architecture.(©)
Conclusion

The design of a golf course involves the practice of landscape architecture, as
defined by A.R.S. § 32-101(18). Therefore, designing a golf course in
Arizona requires the use of a registered professional.

Janet Napolitano
Attorney General

1. The terms "registered professional" or "registrant," as used in this Opinion, mean a
licensed architect, assayer, engineer, geologist, land surveyor, or landscape architect as
defined by AR.S. § 32-101(B)(2), (5), (10),(14), (16),and (19).

2.The Board also has jurisdiction over architects, assayers, engineers, geologists and land
surveyors. AR.S. § 32-101(A). Before practicing any of these professions in Arizona, a
person must receive a certificate of registration from the Board. AR.S. § 32-121.

3.The Board is required to waive the examination requirement for any person who: (1) is
registered and in good standing in another state or foreign country which has registration
requirements that are "substantially identical" to Arizona's; (2) holds a "certificate of
qualification in good standing issued by a national bureau of registration or certification,"
such as the Council of Landscape Architectural Registration Boards, or (3) has been a
professional registrant in another state or foreign country for at least ten years. AR.S. § 32-
126(A); A.A.C.R4-30-203.

4. Disciplinary action may include: (1) revocation of a certificate of registration; (2)
suspension of a certificate of registration for up to three years; (3) imposition of
administrative penalties of up to $2,000 per violation; (4) imposition of restrictions on the
scope of the registrant's practice; (5) imposition of peer review and professional education
requirements; (6) imposition of probation requirements that may include restitution
payments to clients and others; and (7) issuance of written reprimands. A.R.S. § 32-128(A).

5. The practice of a landscape architect is distinct from the practice of a licensed landscape
contractor. While a registered professional landscape architect, among other things,
designs and plans landscaping (AR.S. § 32-101(B)(18)), licensed contractors may not
design and plan landscaping. A contractor is synonymous with the term "builder." AR.S. §
32-1101(A)(3). Landscaping and irrigation contractors, whether residential or commercial,
may treat, condition, prepare and install topsoil; plan all decorative vegetation; excavate,
trench, bore, backfill, and grade as necessary for installation of landscaping and irrigation
systems; install slabs, walkways, decks, and walls, with exceptions; and install, repair and
maintain irrigation systems. See A.A.C.R4-9-102.

6. Whether, and to what extent, registered professionals other than landscape architects
may participate in the design of golf courses is beyond the scope of this Opinion. The
services of several of the professions subject to the jurisdiction of the Board overlap. See,
eg,ARS.§32-101(B)(11)and -101(B)(21)(e) (setting, resetting or replacing points to
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guide the location of new construction is the practice of both land surveying and
engineering). For example, an engineer could lawfully design the grading and drainage
plan for a golf course. See AR.S.32-101(B)(11). Additionally, a registrant "may engage in
[the] practice in another [profession] . .. only to the extent that the person is qualified and
to the extent that the work may be necessary and incidental to the work of the registrant's
profession on a specific project." A.R.S. § 32-143. The determination of whether a specific
project is within the scope of a registrant's practice is a question the Board must determine
on a case-by-case basis.
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