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Questions Presented

You have asked (1) whether Arizona Revised Statutes ("A.R.S.") § 15-352
exempts public school district governing boards from "reconstituting

previously formed school councils" X if the school council includes
representation by more than one teacher and more than one parent; and (2)
whether school district governing board decisions must be reevaluated if the
decisions were based upon recommendations made by a school council
whose membership is inconsistent with A .R.S. § 15-351.

Summaryv Answer

1. Pursuant to A.R.S. § 15-352(A), school councils formed before September
16, 1994, the effective date of the legislation requiring school councils, do
not need to be reconstituted if those school councils include representation by
more than one teacher and more than one parent or guardian of a pupil
enrolled at the school. However, school councils formed on or after
September 16, 1994, and school councils formed before that date that have
not complied with the membership requirements in A.R.S. § 15-352(A) must
comply with AR.S. § 15-351.

2. Because school councils make recommendations that school district
governing boards may accept or reject, governing boards are not required to
reevaluate decisions based on school council recommendations, despite the
fact that the school council membership is inconsistent with A.R.S. § 15-351.
The governing board should, however, take into account the composition of
the school council when it considers and weighs the recommendations made.

Background

In 1994, the Legislature mandated that each public school establish a school

council. 1994 Ariz. Sess. Laws ,9th Spec.Sess., ch.2, § 3 (codified as A.R.S.
§ 15-351; effective September 16, 1994). The Legislature required each
public school to have a school council by December 31, 1995. Id. at § 23.
The purpose of school councils is to provide individuals who are affected by
the outcome of decisions made at the school site with an opportunity to be a
part of the decision-making process. A .R.S. § 15-351(A). The statute allows
a local school district governing board to delegate to the school council the
responsibility of developing a curriculum or any other responsibilities
"reasonably necessary to accomplish decentralization." A.R.S. § 15-351(B).

The school council membership requirements in A.R.S. § 15-351(B) provide
for a diverse cross-section of educators, parents, community members, and
pupils. Additionally, the membership of a school council must reflect the
ethnic composition of the local community. A.R.S. § 15-351(B).
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Prior to the enactment of A R.S. § 15-351, several school districts formed
school councils. Minutes of Joint House and Senate Committees on
Education, 41st Legis., 1st Reg. Sess., 3-12 (Ariz. 1993). Those councils,
while consisting of individuals interested in education issues, did not
necessarily comply with the membership requirements of Section 15-351.

Analysis

A. AR.S.8§15-352 Exempts Governing Boards from Reconstituting
Previously Formed School Councils If Those School Councils Include
Representation by More Than One Teacher and More Than One
Parent or Guardian of a Pupil Enrolled at the School.

Section 15-351(B), A.R.S., requires that school councils be comprised of the
following members: (1) parents of pupils enrolled in the school district who
are not employed by the school district, (2) teachers, (3) noncertified
employees, (4) community members, and (5) pupils (if the school is a high
school). However, the statutory mandate in A.R.S. § 15-351(B) is qualified,
providing that a school council shall consist of the enumerated members
"except as provided in section 13-352." AR.S. § 15-351(B) (emphasis
added). That section, entitled "Exemptions," provides that school district
governing boards are "not obligated to reconstitute previously formed school
councils . . . if the existing school councils include representation by more
than one teacher and more than one parent or guardian of a pupil enrolled at

the school."2! A R.S. § 15-352(A).

The cardinal rule of statutory interpretation is to determine and give effect to
legislative intent. Phoenix Newspapers, Inc. v. Superior Ct., 180 Ariz. 159,
161,882 P.2d 1285, 1287 (App. 1993). If the plain language of the statute is
unambiguous, then the statute should be enforced according to its clear
language. McPeak v. Industrial Comm'n, 154 Ariz. 232,234,741 P.2d 699,
701 (App. 1987).

Section 15-352(A) exempts school councils formed before school councils
were legislatively mandated from the membership requirements in A.R.S. §
15-351 as long as the council membership includes more than one teacher
and more than one parent. However, if membership on a school council
subject to A.R.S. § 15-352(A) changes, and the council no longer includes
more than one teacher and more than one parent, the council must comply
with the requirements of A.R.S. § 15-351(B). New members cannot be
appointed to the council to bring a school council into compliance with
AR.S.§ 15-352(A). Instead, the council must be reconfigured to comply
with the more extensive requirements of A.R.S. § 15-351. For example, if a
school established a school council in May 1994, and that council's
membership included two teachers and two parents, that council could
continue to operate after the effective date of the legislation mandating school
councils without modifying its membership because it complied with A .R.S.
§ 15-352(A). However, if at some later date one of the teachers or parents
resigned from the council, the council membership would then need to
comply with A.R.S. § 15-351. This interpretation is consistent with the law's
purpose of ensuring that people affected by decisions about public schools
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have the opportunity to provide input into the decision-making process, while
recognizing the legislative intent not to disrupt the operation of school
councils that existed before state law required school councils. Moreover,
although a school board is not obligated to reconstitute a previously formed
school council that complies with A.R.S. § 15-352, nothing in the statutes
prohibits a board from doing so.

B. Governing Boards May Consider School Council Recommendations
Even If the School Council Membership Was Improper.

As a general rule, school districts may delegate to subordinate boards or
officers only those powers that are administrative or ministerial in nature.
Godbey v. Roosevelt School Dist. No. 66, 131 Ariz. 13, 19,638 P.2d 235,
241 (App. 1981). Decisions involving judgment or discretion on the part of
the school district may not be delegated unless such right to delegate has been
expressly authorized by the Legislature. Id. School district governing boards
have the exclusive right to manage and control the affairs of the school
district, unless that authority has been granted to another entity by specific
legislation. Board of Ed. v. Scottsdale Ed. Ass'n, 17 Ariz. App. 504,511,498
P.2d 578,585 (1972). When decisions involving judgment or discretion are
made, "[t]he school board alone makes the rules and it alone enforces them."
Tucson Unified Sch. Dist. No. 1 v. Tucson Educ. Ass'n, 155 Ariz. 441,443,
747 P.2d 602 (App. 1987).

Although A.R.S. § 15-351(B) allows governing boards to delegate certain
responsibilities to school councils, the governing board retains the authority

to make final, binding decisions regarding school district business.2) The
board is free to accept or reject the recommendations of a school council,
regardless of whether the school council's membership complies with Section
15-351. All final decisions rest with the governing board and cannot be
delegated to or exercised by the school council. Moreover, nothing in the
statutes bars a governing board from considering recommendations of a
school council that does not meet the requirements of A.R.S. § 15-351(B),
and the statutes do not permit any legal challenges to a board's decision based
on the composition of school councils offering input on those decisions.
Consequently, although recommendations made by a school council whose
membership does not comply with A.R.S. § 15-351 should be accorded less
weight by the governing board, the board may still consider those school
council recommendations. Therefore, governing boards are not required to
revisit decisions made in accordance with recommendations from a school
council whose membership does not comply with A.R.S. § 15-351, but
nothing prevents a governing board from revisiting such a decision if the
governing board deems it appropriate.

Although the legislation does not identify any penalties if a school council is
improperly constituted such that statutorily mandated constituencies are
unrepresented, governing boards would be well advised to review the
membership of all school councils on a regular basis to verify they comply
with the membership requirements in the law. This is necessary to ensure that
the school boards receive the input contemplated by the school council
legislation.
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Conclusion

Section 15-352, A.R.S., exempts school district governing boards from
"reconstituting previously formed school councils," provided that the school
councils include more than one teacher and more than one parent.
Accordingly, school councils formed prior to the effective date of A.R.S. §
15-351, though not in strict compliance with the membership requirements
set forth in that statute, need not be reconfigured if they comply with A.R.S.
§ 15-352. A governing board does not need to revisit decisions it made based
on recommendations by a school council whose membership does not
comply with A.R.S. § 15-351, although the governing board should consider
the makeup of the school council when weighing and considering the
recommendation.

1. Although they are sometimes referred to as "site councils," this Opinion uses the term
"school councils" to reflect the statutory language.

2. Sections 15-351 and 15-352, A.R.S., have different language regarding parent
members of school councils. Section 15-351 expressly prohibits a parent representative
from being employed by the school district, but Section 15-352 does not include the same
restriction. Thus, on a council subject to the membership requirements in A.R.S. § 15-351,
if a parent member at any time becomes employed by the school district, that member can
no longer serve as a parent representative on the council because the statute expressly
requires representation on the council by parents who are not employed by the school
district. AR.S. § 15-351(B)(1). However, because A.R.S. § 15-352 does not include the
same restriction, a parent member who is subsequently hired by the district may remain as
the parent representative on a council whose membership is governed by A.R.S. § 15-352.
See Banks v. Arizona State Bd. of Pardons and Paroles, 129 Ariz. 199,203, 629 P.2d
1035, 1039 (App. 1981) (where Legislature has included a term in certain places and
excluded it elsewhere, court will not read excluded term into the statutes).

3. The delegable responsibilities include the development of a curriculum and "any
additional powers that are reasonably necessary to accomplish decentralization." A.R.S. §
15-351(B). On these issues, governing boards may delegate to school councils only the
authority to consider issues and make recommendations to the board; governing boards
cannot delegate their decision-making authority. See A.R.S. § 15-341(A)(1) (governing
boards shall "[p]rescribe and enforce policies and procedures for the governance of the
schools..."); AR.S.§ 15-341(A)(6) (governing boards shall "[p]rescribe the curricula and
criteria for the promotion and graduation of pupils. . ."); Godbey v. Roosevelt School Dist.,
131 Ariz. at 19,638 P.2d at 241. This interpretation is consistent with the legislative
intent - that school councils provide input into board decisions. A.R.S. § 15-351(A).
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