
7/5/12 AG Opinions - Feb 25 1999

1/2www.azag.gov/opinions/1999/I99-004.html

The Honorable Carol Springer February 25, 1999
Arizona State Treasurer No. I99-004(R99-008)

 

Question Presented

Which entity is responsible for paying the salaries of justices of the peace pro
tempore:  the State or the county in which they are assigned?

Summary Answer

Arizona Revised Statutes Annotated ("A.R.S.") § 22-123 provides that salaries
of justices of the peace pro tempore are to be paid entirely by the county in
which they are assigned.

Background

Generally, justices of the peace appointed on a temporary basis may be
designated as pro tempore. See BLACK'S LAW DICTIONARY 1223  (6th ed.
1990) (the term "pro tempore" means "for the time being; temporarily;
provisionally").   The appointment of a justice of the peace pro tempore is
made by the presiding judge of the superior court of a county "for any precinct
of that county where needed in the manner provided by this article subject to
the approval of the board of supervisors."  A.R.S. § 22-121(A).  Justices of the
peace pro tempore are ordinarily appointed on a temporary basis when the
workloads of regular justices of the peace become too great.

For regularly-elected justices of the peace and those appointed to fill an
unexpired term of an elected justice of the peace, the county pays sixty per cent
of the compensation and the State pays forty per cent.  A.R.S. § 22-117(B). 
Some county officials apparently are under the impression that the State is
likewise obligated to pay forty per cent of the compensation of justices of the
peace pro tempore, and have requested such payments from the State
Treasurer.

Analysis

Arizona law provides that "[t]he salary of the justice of the peace pro tempore
shall be paid by the county wherein the justice of the peace pro tempore is
assigned . . . ."   A.R.S. § 22-123.  In designating "the county" as the entity
that shall pay the salary of a justice of the peace pro tempore, A.R.S. § 22-123
is unambiguous and no interpretation is needed.  Accord Herberman v.
Bergstrom, 168 Ariz. 587, 589, 816 P.2d 244, 246 (App. 1991) (when a
statute's language is clear and leaves no opportunity for interpretation, it must
be followed).

When the Legislature desires the salaries of judicial entities be divided between
the State and counties it says so expressly.  For example, A.R.S. § 22-117
provides that the salary of a justice of the peace (as opposed to a justice of the
peace pro tempore) shall be divided 60-40 between the county and the State. 
Likewise, the Legislature has provided that the salary of a judge pro tempore of
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the superior court shall be paid "one-half by the state and one-half by the
county to which such judge is assigned."  A.R.S. § 12-143(A).(1)  Here,
A.R.S. § 22-123 is clear and unambiguous; counties must pay the total salary
and costs associated with a justice of the peace pro tempore.  When statutory
language is not ambiguous, the Attorney General must apply the text as
written. See Mid Kansas Fed. Sav. & Loan Ass'n v. Dynamic Dev. Corp., 167
Ariz. 122, 128, 804 P.2d 1310, 1316 (1991).  The State has neither the
statutory responsibility nor the statutory authority to contribute to this county
expense.

Conclusion

The express and unambiguous language of A.R.S. § 22-123 leaves no question
that the State is not authorized to pay any portion of the salary of a justice of
the peace pro tempore.

1 Also, the State and the county each pay one-half the salary of a regularly-
elected judge of the superior court.  A.R.S. § 12-128.
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