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May 4, 2017 
 
 
 
Matthew J. Smith 
Mohave County Attorney 
Post Office Box 7000 
315 North 4th Street 
Kingman, AZ  86402-7000 
 

Re: R17-008 / I17-003 
Application of Arizona Revised Statutes § 38-296 to an elected salaried 
official applying to the Governor for appointment to the Bench (Superior 
Court) 

 
Dear Mr. Smith: 
 

You requested an opinion on the following questions:  (1) “Would an elected 
salaried official, such as a county supervisor, who is not in his or her final year of office, 
have to resign from office, pursuant to Arizona’s resign-to-run law found at A.R.S. 
§ 38-296, if the official submits an application to the Governor to fill an open vacancy in 
the Superior court?;” and (2) “does the elected official ‘offer himself for nomination or 
election to any salaried local, state or federal office’, as contemplated by A.R.S. § 38-296 
and A.R.S. § 16-311(A), if he submits an application to the Governor to fill an open 
vacancy in the Superior Court?”  As you may be aware, our formal opinion process 
necessarily involves several layers of review and is not, therefore, conducive to a speedy 
turnaround.  We understand time is of the essence regarding your request.  For this reason, 
we offer the following informal opinion regarding the questions presented. 

 
Arizona’s resign-to-run law prohibits an incumbent not in the final year of his term 

from “offer[ing] himself for nomination or election to any salaried local, state or federal 
office” without first resigning.  A.R.S. § 38-296(A).  The mere submission of an 
application for a gubernatorial appointment to the State bench is not a prohibited “offer . . . 
for nomination or election,” as defined in A.R.S. § 38-296(B).  Accordingly, the elected 
salaried official may legally submit an application to the Governor without resigning from 
office. 

 
This conclusion flows from two statutory details in A.R.S. § 38-296.  First, seeking 

an appointment to a salaried state office is not the same thing as seeking nomination or 
election to a salaried state office.  This distinction is consistent with this Office’s previous 
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observation that Arizona’s resign-to-run law is designed to assure that an incumbent’s 
attention is not diverted by campaigning.  See Ariz. Att’y Gen. Op. I82-001 at 2. 

 
Second, the resign-to-run law explicitly states that an incumbent “shall be deemed 

to have offered himself for nomination or election” only upon “the filing of a nomination 
paper pursuant to § 16-311, subsection A.”  A.R.S. § 38-296(B).  This subsection further 
clarifies that an “incumbent of a salaried elected office is not deemed to have offered 
himself for nomination or election to an office by making a formal declaration of 
candidacy for the office.”  Id.  Thus the restrictions of the resign-to-run law adhere only 
upon the formal filing of papers, without regard to earlier indicia of a potential candidate’s 
subjective intentions. 

 
Applying this construction to the question presented is straightforward.  Vacancies 

on the Superior Court are filled by the governor “appointing a person to serve until the 
election and qualification of a successor.”  Ariz. Const. art. VI, § 12(B).  An elected 
salaried official submitting an application to be considered for such a gubernatorial 
appointment has not filed a nomination paper pursuant to A.R.S. § 16-311(A).  Therefore, 
the restrictions of A.R.S. § 38-296(A) do not apply. 

 
Sincerely, 
 
 
 
Dominic E. Draye 
Solicitor General 


