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January 4, 2017 
 
 
 
Hon. J.D. Mesnard 
Arizona House of Representatives 
1700 West Washington, Suite H 
Phoenix, AZ  85007 
 

Re: I17-001 / R17-001 
Meaning of “By Mail” in A.R.S. § 16-824 

 
Dear Speaker-Elect Mesnard: 
 

You requested an opinion from this Office on the following question:  “Under 
A.R.S. § 16-824, does ‘by mail’ allow for delivery by email?”  As you may be aware, our 
formal opinion process necessarily involves several layers of review and is not, therefore, 
conducive to a speedy turnaround.  We understand time is of the essence regarding your 
request.  For this reason, we offer the following informal opinion regarding the question 
presented. 

 
Under A.R.S. § 16-824, “[t]he chairman of the county committee shall give notice 

of the time and place of such meeting by mail to each precinct committeeman at least 
ten days prior to the date of such meeting.”  (Emphasis added).  At issue in this informal 
opinion is the meaning of the term “by mail” in this statute. 

 
While judicial authority interpreting the phrase “by mail” under Arizona law is 

limited, the U.S. District Court for the District of Arizona recently interpreted the word 
“mail” as used in Arizona Rule of Civil Procedure 4.2(c).  Cachet Residential Builders, 
Inc. v. Gemini Ins. Co., 547 F. Supp. 2d 1028 (D. Ariz. 2007).  The court, relying on an 
established dictionary definition, held that mail is “defined as ‘letters, packets, etc. that are 
sent or delivered by means of the post office.’”  Id. at 1030 (citing Webster’s Encyclopedic 
Unabridged Dictionary of the English Language 864 (1989)). 

 
This definition, which focuses on whether the item is “sent or delivered by means 

of the post office,” is consistent with how the term “mail” is used elsewhere under Arizona 
law.  For example, Rule 35(c)(1) of the Arizona Rules of Protective Order Procedure 
distinguishes between communications by mail and email.  Ariz. R. Protect. Ord. 
P. 35(c)(1) (“A limited jurisdiction court may allow contact by mail or e-mail to arrange 
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parenting time . . . .”) (emphasis added).  Likewise, the Arizona Rules of Civil Appellate 
Procedure specify that “[a] party that serves documents on another party by mail in an 
expedited election appeal also must deliver the documents by electronic means, including 
email or facsimile, or as agreed to by the parties.”  Ariz. R. Civ. App. P. 10(h); see also 
Ariz. R. Civ. P. 5(c)(2)(C), (D) (distinguishing service by “mailing it” from service “by 
any other means, including electronic means”).  Further, in the Code of Judicial 
Administration, the term “notify” is defined to mean “written communication by mail, fax 
or email.”  Ariz. Code of Jud. Admin. § 6-211 (emphasis added).  The distinction between 
“mail” and “email” in the above rules would be superfluous if “mail” already encompassed 
email.  These authorities also show that, when delivery by email is permitted under 
Arizona law, Arizona authorities have expressly authorized it. 

 
For purposes of the present question, our preliminary conclusion is that notice 

requirements elsewhere in Arizona law provide the best analogue to the requirement in 
A.R.S. § 16-824.  Those provisions illustrate that, where email notice is permitted, it is 
listed separately from “mail.”  This interpretation is also consistent with dictionary 
definitions and common usage as explained in Cachet Residential Builders.  For these 
reasons, notice by email appears insufficient to satisfy A.R.S. § 16-824. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Dominic E. Draye 
Solicitor General 
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