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Question Presented 

When a school district denies transfer credit to a student from a charter school, do Ariz. 
Rev. Stat. § 15-701.01(I) and Ariz. Admin. Code R7-2-302(5)(a)1 require the school district to 
allow the student to take a placement examination and offer core credit if the student receives a 
passing score on the examination, or may the school district simultaneously deny transfer credit 
and refuse to offer a placement examination to students from a charter school? 

Summary Answer 

Once a student is enrolled and upon that student’s request, the high school district must 
provide the opportunity for the student to demonstrate competency in a particular academic 
course or subject to obtain academic credit to fulfill high school graduation requirements for the 
course or subject without enrolling in the course or subject and in lieu of classroom time.  
Additionally, a high school district may award credit toward the completion of high school 
graduation requirements to a student from a K-8 school for courses successfully completed prior 
to the ninth grade that meet the high school mathematics credit requirements. 

                                                           
1  While the opinion request referenced A.A.C. R7-2-302(5)(a), the more applicable rule is R7-2-
302(5)(c), upon which this opinion is based. 
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Factual Background2 

A charter school authorized to serve students in grades kindergarten through eight 
(“K-8”) offers a number of high school level courses to its junior high students.  These courses 
are aligned with and meet the competency requirements adopted by the Arizona State Board of 
Education (“State Board”) and most, if not all, school district governing boards around the state.  
Some high school districts have refused to accept transfer credit for the completion of these 
courses at the charter school.  Consequently, the charter school students must either (1) take the 
same course again, or (2) be placed in a more advanced course without credit for their prior 
coursework.  Moreover, many of these high school districts do not allow these students to take a 
placement examination to demonstrate proficiency in the courses they have taken at the K-8 
charter school, asserting that they are not statutorily required to do so because the charter school 
is authorized for K-8 education, not high school education. 

Analysis 

The Legislature has assigned the State Board the responsibility for prescribing the 
“minimum course of study3 and competency4 requirements for the graduation of pupils from 
high school.”  A.R.S. §§ 15-203(A)(13), 15-701.01(A).  As mandated, the State Board adopted 
A.A.C. R7-2-302, setting forth the requirements for high school graduation.  Students are 
required to obtain a minimum of twenty-two credits in order to graduate.  The State Board 
identifies fifteen credits in particular subject areas or courses that the student must take to receive 
a high school diploma.  A.A.C. R7-2-302(1)(a-e).  The State Board also allows a local school 
district governing board or charter school to prescribe seven credits of additional courses that the 
student may take to meet the twenty-two credit minimum, as well as to prescribe courses or 
competency requirements that are in addition to or higher than the twenty-two required by the 
State Board.  Id. at (1)(f); A.R.S. § 15-701.01(C). 

Arizona Revised Statutes § 15-701.01(H) and (I) address a high school’s acceptance of 
transfer credits from a pupil previously enrolled in a charter school or school district. 

If a pupil who was previously enrolled in a charter school or school 
district enrolls in a school district in this state, the school district 
shall accept credits earned by the pupil in courses or instructional 
programs at the charter school or school district.  The governing 

                                                           
2  These facts are drawn from the request and assumed to be true for the purposes of rendering 
this legal opinion.  No independent factual investigation occurred as part of the drafting process. 
 
3  A “course of study” is defined in A.R.S. § 15-101(10) as “a list of required and optional 
subjects to be taught in the schools.” 
 
4  “Competency” is defined in A.R.S. § 15-101(8) as “a demonstrated ability in a skill at a 
specified performance level.” 
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board of a school district may adopt a policy concerning the 
application of transfer credits for the purpose of determining 
whether a credit earned by a pupil who was previously enrolled in 
a school district or charter school will be assigned as an elective or 
core credit. 

A.R.S. § 15-701.01(H) 

A pupil who transfers credit from a charter school, school district 
or Arizona online instruction shall be provided with a list that 
indicates which credits have been accepted as an elective credit 
and which credits have been accepted as a core credit by the school 
district or charter school.  Within ten school days after receiving 
the list, a pupil may request to take an examination in each 
particular course in which core credit has been denied.  The school 
district or charter school shall accept the credit as a core credit for 
each particular course in which the pupil takes an examination and 
receives a passing score on a test, aligned to the competency 
requirements adopted pursuant to this section, designed and 
evaluated by a teacher in the school district or charter school who 
teaches the subject matter on which the examination is based. . . . 

Id. at (I). 

To implement these provisions, the Legislature has delegated power to the State Board to 
“adopt rules to allow high school pupils who can demonstrate competency in a particular 
academic course or subject to obtain academic credit . . . without enrolling in the course or 
subject.”  A.R.S. § 15-701.01(J).  The State Board has exercised that authority to provide that, 
upon a student’s request, the school district “shall provide the opportunity for the student to 
demonstrate competency” in specified subject areas “in lieu of classroom time.”  A.A.C. R7-2-
302(5)(c).  Where “appropriate,” this demonstration will include taking the competency test 
adopted by the State Board and earning a minimum score set by the State Board.  Id.  
Consequently, upon the request of an enrolled student, the local school district governing board 
must provide the opportunity for the student to demonstrate competency in particular academic 
courses or subjects and obtain academic credit without enrolling in the courses or subjects. 

The State Board has also prescribed a more specific rule for students entering high school 
and seeking credit in mathematics.  A.A.C. R7-2-302(1)(c)(iv).  That rule provides that 
“[c]ourses successfully completed prior to the ninth grade that meet the high school mathematics 
credit requirements5 may be applied toward satisfying those requirements.” Id.  Accordingly, 

                                                           
5  The State Board requires four credits of mathematics containing content prescribed in A.A.C. 
R7-2-302(1)(c)(i-iii) for high school graduation. 
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high school districts may award academic credit toward high school graduation requirements for 
a student’s completion of a high school level mathematics course at a K-8 school, even without 
administering a competency exam as required in the general provision for credit transfers. 

Conclusion 

Upon request of an enrolled student, the high school district must provide the student an 
opportunity to demonstrate competency in an academic course or subject to obtain academic 
credit without enrolling in the course or subject and in lieu of classroom time.  Additionally, a 
high school district may award credit toward the completion of high school graduation 
requirements to a student for courses successfully completed in a K-8 school that meet the high 
school mathematics credit requirements. 
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