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Questions Presented 

You have asked whether an Arizona Game and Fish Department (“GAF”) employee who is 

receiving a retirement benefit from the Arizona Public Safety Personnel Retirement System 

(“PSPRS”) thereby “participates” in the PSPRS under Arizona Revised Statutes (“A.R.S.”) § 38-

727(A)(1)(c) and is exempt from membership in the Arizona State Retirement System (“ASRS”). 

Summary Answer 

Under the statutes governing the PSPRS and the Arizona State Retirement System, a 
retired PSPRS member who returns to work with an employer participating in the 
ASRS and who receives PSPRS pension payments during such employment is not 
exempt from membership in ASRS if the PSPRS retiree otherwise satisfies the ASRS 
membership requirements during such period of reemployment. 
 
 

Analysis 
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GAF has hired an employee who retired from a law enforcement position with the City of 

Glendale and is receiving a PSPRS pension benefit while working for GAF as permitted by A.R.S. § 

38-849(H).  The GAF hired the retired PSPRS member as a law enforcement specialist, which is a 

PSPRS-designated position in which the occupant ordinarily would meet all of the qualifications of 

being an active member of the PSPRS within the scope of the definition of a PSPRS “member” in  

A.R.S. § 38-842(31). 

The reemployment of a retired member of the PSPRS is governed by A.R.S. § 38-849(H), 

which states as follows:  

At any time following retirement, if the retired member becomes employed by an 
employer, other than the employer from which the member retired, in a position 
ordinarily filled by an employee of an eligible group, employee contributions shall 
not be made on the retired member’s account, and any service shall not be credited 
during the period of reemployment. The employer shall pay the alternate contribution 
rate pursuant to section 38-843.05.  
 
Pursuant to A.R.S. § 38-849(H), while working for GAF, the PSPRS retiree will not receive 

PSPRS service credit nor will contributions be remitted to PSPRS on his behalf, but GAF will make 

the alternate contribution that A.R.S. § 38-843.05 requires.  

The Legislature has mandated membership in the ASRS for all public officers and employees 

who meet three statutory membership requirements. First, an employee must be employed by the 

State of Arizona or a political subdivision of Arizona that is participating in the ASRS.   

A.R.S. § 38-711(13) and (23)(a).  Second, the employee’s position must be covered by the Social 

Security Section 218 Agreement between the United States and the State of Arizona, extending 

federal old age and survivors insurance to designated Arizona public officers and employees 

(“Section 218 Agreement”).  A.R.S. § 38-727(A)(l).1  Third, the officers and employees whose 

                                                           
1 The Legislature enacted 2014 Ariz. Sess. Laws ch. 44 (effective July 24, 2014), eliminating the requirement that an 
employee’s position must be covered under Arizona’s Social Security Section 218 Agreement in order for an employee in 



 3

positions are covered under the Section 218 Agreement must be engaged to work at least twenty 

weeks in a fiscal year and at least twenty hours per week.  A.R.S. § 38-711(23)(b).  All public 

officers and employees who meet these three statutory requirements are subject to mandatory ASRS 

membership unless one of the exceptions in A.R.S. § 38-727(A)(1) applies. 

The subject GAF employee appears to satisfy all three requirements for mandatory ASRS 

membership.  The employee is employed by a participating ASRS employer because GAF is an 

agency of the State of Arizona.  The position of GAF Law Enforcement Specialist is covered by 

Arizona’s Section 218 Agreement.  Finally, assuming that GAF has engaged the PSPRS retiree to 

work at least twenty weeks in a fiscal year and at least twenty hours per week, the GAF employee 

meets the ASRS membership requirement and must participate in the ASRS unless the employee is 

exempt from ASRS participation.   

In 2001, the Legislature amended the ASRS statute to exempt from membership in ASRS  

“any employee or officer who is eligible to participate and who participates in the elected officials’ 

retirement plan .  .  .  ;[2]the elected officials’ defined contribution retirement system  .  .  .  ; [3]the 

public safety personnel retirement system  .  .  .; [4]or the corrections officer retirement plan  .  .  . ”[5] 

2001 Ariz. Sess. Laws ch. 136, § 7 (codified in 2001 as A.R.S. § 38-727(1)(e) and codified currently 

as A.R.S. § 38-727(A)(1)(c)).  Accordingly, the PSPRS retiree employed by GAF is exempt from 

                                                                                                                                                                                           
that position to be eligible for ASRS membership.  Since July 24, 2014, eligibility for ASRS membership is based on 
whether A.R.S. § 38-727 excludes a person from ASRS membership. 
2 A.R.S. §§ 38-801 through -822. 
3 A.R.S. §§ 38-831 through -833.  
4 A.R.S. §§ 38-841 through -860. 
5 A.R.S. §§ 38-881 through -91 
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mandatory ASRS membership under A.R.S. § 38-727(A)(l)(c) only if the retiree is participating in 

the PSPRS.  The issue is whether the receipt of PSPRS retirement benefits constitutes participation. 

The term “participate” is not defined in the ASRS or PSPRS statutes.  Accordingly, as 

provided in A.R.S. § 1-213, the term “shall be construed according to the common and approved use 

of the language.” “By declining to define a statutory term, the legislature generally intends to give 

the ordinary meaning to the word.”  Circle K Stores, Inc. v. Apache Cnty., 199 Ariz. 402, 408, ¶ 18, 

18 P.3d 713, 719, ¶ 18 (App. 2001). “[W]e will give terms ‘their ordinary meanings, unless the 

legislature has provided a specific definition or the context of the statute indicates a term carries a 

special meaning.”  Kessen v. Stewart, 195 Ariz. 488, 491, ¶ 6, 990 P.2d 689, 692, ¶ 6 (App.1999) 

(quoting Wells Fargo Credit Corp. v. Tolliver, 183 Ariz. 343, 345, 903 P.2d 1101, 1103 (App. 

1995)).   

“Participate is defined as “to take part, be or become actively involved, or share (in).”  

Collins Dictionary, CollinsDictionary.com, http://www.collinsdictionary.com/dictionary/english 

(last visited Aug. 6, 2014);   see also Merriam-Webster Dictionary, Merriam-Webster.com, http: 

www.merriam-webster.com/dictionary/participate (last visited Aug. 6, 2014) (“a: to take part 

<always participates in class discussions> b: to have a part or share in something.”).  The American 

Heritage Dictionary, defines “participate” as follows:  “1. To be active or involved in something; 

take part: participated in the festivities.  2. To share in something: If only I could participate in your 

good fortune.”  The American Heritage ® Dictionary of the English Language (5th edition, 2013), 

http://www.yourdictionary.com/participate#americanheritage, (last visited Aug. 21, 2014).  [cite] 

Black’s Law Dictionary defines the term “participate” as follows: “ to have a share in or to join in 

with others in an enterprise or an endeavor.”  The Law Dictionary.com, 

http://thelawdictionary.org/participate/ (last visited Aug. 6, 2014). 
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These definitions lend little to the analysis because they are subject to contrary applications 

in the context of whether the receipt of retirement benefits constitutes “participation” in PSPRS.  We 

therefore look to the Agency’s interpretation of the statute.  In Arizona, ‘the contemporaneous 

construction of a statute by those officials charged with its administration is entitled to great weight 

in arriving at its proper interpretation.’  Police Pension Bd. v. Warren, 97 Ariz. 180, 186, 398 P.2d 

892, 895 (Ariz. 1965) (quoting Long v. Dick, 87 Ariz. 25, 347 P.2d 581 (Ariz. 1959)).  In Eastern 

Vanguard Forex, Ltd. v. Arizona Corporation Commission, 206 Ariz. 399, 410, ¶ 35, 79 P.3d 86, 97, 

¶ 35 (App. 2003), the court of appeals said the following: “[E]ven though we resolve questions of 

law involving statutory construction de novo, we give great deference to the agency’s interpretation 

and application of the statute.”  Since the enactment in 2001 of what now is A.R.S. § 38-

727(A)(1)(c), the ASRS has interpreted and applied the exemption from ASRS membership of an 

employee “who is eligible to participate and who participates in” any of the retirement plans listed in 

the statute as exempting from ASRS only an employee who is making contributions to and earning 

credited service in another plan.6 

From the foregoing, we conclude that “participate” should be construed to mean actively 

contributing and accruing credited service rather than some other passive membership status such as 

retired, inactive or receiving long-term disability benefits.  This conclusion is consistent with the 

conclusion reached on a similar question involving a retired corrections officer.  In Ariz. Att’y Gen. 

Op. I01-018 (R00-056), the Attorney General opined that pursuant to A.R.S. § 38-727(1)(e) (now  

A.R.S. § 38-727(A)(1)(c)), a correctional officer who had retired under the Corrections Officer 

Retirement Plan (“CORP”) and had returned to work in a CORP-designated position was not exempt 

from mandatory membership in the ASRS.  In that opinion, the Attorney General noted that A.R.S. § 

                                                           
6 Although this is ASRS’s long standing practice, it is not reflected in a rule or written policy. 
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38-884(J) (the statute that in 2001 governed the reemployment of a retired member of CORP) 

prohibited a CORP retiree from contributing to the CORP fund or from accruing credited service 

while working in a CORP-designated position, and as a consequence, precluded the employee from 

participating in CORP during such reemployment.  Because the retired CORP member who returned 

to work in a CORP-designated position was not eligible to participate in CORP and was not 

otherwise exempt from the requirement that State employees participate in the ASRS, the Attorney 

General concluded that retired CORP members returning to work in CORP-designated positions had 

to participate in ASRS.  Ariz. Att’y Gen. Op. I01-018 at 2.   

Effective July 20, 2011, the Arizona Legislature required public employers to remit an 

Alternative Contribution Rate (“ACR”) to the applicable Arizona retirement system when a retiree 

returned to work in a public employment position.  2011 Ariz. Sess. Laws ch. 357, §§ 11, 20, 26 & 

47 (adding A.R.S. §§ 38-766.02, -810.04, -843.05, and -891.01 within the ASRS, the Arizona 

Elected Officials’ Retirement Plan, the PSPRS, and the CORP statutes respectively).  The Senate 

Fact Sheet for the legislation indicates that the Legislature established the ACR to mitigate the 

potential actuarial impact that a retired member who returns to work for an employer may have on 

ASRS, EORP, PSPRS, and CORP.  Ariz. State Senate, Final Amended Fact Sheet for S.B. 1609, 

50th Leg., 1st Reg. Sess., at 94(a) and (b) (May 10, 2011). 

These statutes require participating public employers to remit an ACR in a percentage that 

the respective public retirement system actuarially determines on behalf of any retiree employed by 

the participating employer and occupying an employment position that would ordinarily be occupied 

by an actively contributing member of that retirement system.  The ACR statutes, however, do not 

provide any associated benefit or service credit to the retired member on whose behalf the employer 

is remitting the ACR.  The GAF ACR payment to the PSPRS pursuant to A.R.S. § 38-843.05 
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therefore does not render its employee who retired from the PSPRS as “participating” in the PSPRS 

for purposes of A.R.S. § 38-727(A)(l)(c). 

Conclusion 

A PSPRS retiree who is employed with GAF and who satisfies ASRS membership 

requirements is not “participating” in the PSPRS for purposes of the ASRS exclusion under A.R.S. § 

38-727(A)(l)(c).  A PSPRS retiree who is employed with GAF and who satisfies ASRS membership 

requirements must be enrolled in and contribute to the ASRS.  

 

             
       Thomas C. Horne 
       Attorney General 
 
 
 

 


