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STATE OF ARIZONA

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL

ATTORNEY GENERAL OPINION

by

TERRY GODDARD
ATTORNEY GENERAL

March 11,2010

To: David J. Cantelme
Cantelme & Brown, P.L.C.

No. nO-003
(R09-040)

Re: School Districts' Provision ofFood,
Beverages, or Refreshments to Staff and

Parents

Pursuant to Arizona Revised Statutes ("A.R.S.") § 15-253(B), this opinion revises the

opinion that you prepared for Glendale Elementary School District ("District") regarding the

District's ability to provide food, beverages, or refreshments to staff and parents participating in

school activities after hours and weekends. We issue this opinion to provide guidance

concerning this matter to all school districts within Arizona.

Questions Presented

Can the District provide food, beverages, or refreshments to staff or parents who assist in

governing board-authorized District activities after normal school hours or on weekends?



Summary Answer

The District may provide food, beverages, or refreshments to staff or parents who assist

in governing board-authorized District activities after normal school hours or on weekends only

where and to the extent the District is authorized to do so by the laws pertaining to travel and

subsistence, gifts, grants (including federal grants), or devises. The District may also include

terms regarding the provision of food, beverages, or refreshments in employment contracts with

some limitations. Such expenditures must comply with the Gift Clause of the Arizona

Constitution.

Background

The District provides food, beverages, or refreshments to staff and parents who assist in

governing board-authorized District activities after normal school hours or on weekends. The

District does not use funds generated by taxpayers to do so. Instead, the District uses funds

generated primarily from 1) gifts and donations earmarked for food and beverages or left to the

governing board's discretion; 2) rentals of facilities; and 3) grant monies that require outreach

efforts and allow for food expenditures.

Section 15-341(A)(14) allows school district governing boards to accept gifts, grants, and

devises and spend the money for the donor's intended purpose. A.R.S § 15-1105(E) allows

school districts to lease school property and use the generated funds for civic center school

purposes. Governing boards may expend surplus monies in the civic center school fund for

maintenance and operations or unrestricted capital outlay after they cover the expenses of the

civic center fund. A.R.S § 15-342(29). Finally, school districts may expend federal grants they

receive in accordance with the purposes ofthe grant. A.R.S. § 15-207(B).
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Analysis

A school district governing board's powers are limited to those that the Legislature has

expressly or impliedly conferred upon it. Tucson Unified Sch. Dist. No. 1 v. Tucson Educ.

Ass'n., 155 Ariz. 441, 442-43, 747 P.2d 602,603-4 (App. 1987); Ariz. Att'y Gen. Op. 100-022.

The statutes concerning the authority of school district governing boards focus on the districts'

responsibility to educate children. Ariz. Att'y Gen. Op. 100-022; see also Prescott Community

Hosp. Comm'n v. Prescott Sch. Dist. No.1, 57 Ariz. 492, 494, 115 P.2d 160, 161 (1941) (stating

that a school district's purpose is to promote the education of the State's youth, and its granted

powers are intended to meet that purpose). Although the District uses only the non-taxpayer

sourced funds identified above for refreshments, these funds are deposited with the county

treasurer and constitute public funds. AR.S. §§ 15- 341(A)(14) & (19), -996, -1105(E); Ariz.

Att'y Gen. Op. 191-003. Therefore, school districts must expend these public funds in a manner

that relates to the districts' legal purpose and complies with their express and implied authority.

Ariz. Att'y Gen. Op. 100-022. Moreover, any expenditure of public funds must comply with the

Arizona Constitution's Gift Clause. Id.; Ariz. Const. art. IX, § 7. I

I. ProvidingSubsistence to Staff.

There is no express statutory scheme that addresses the means by which a school district

may provide food or beverages to staff, except for the provisions relating to the reimbursement

of expenses for subsistence when staffmembers travel for a school purpose. AR.S. § 15-342(5);

see also Ariz. Att'y Gen. Op. 190-077 (analyzing AR.S. §§ 15-342(5), 38-621 to -622 and

1 Article 9, section 7 of the Arizona Constitution states the following:
Neither the state, nor any county, city, town, municipality, or other subdivision of the
state shall ever give or loan its credit in the aid of, or make any donation or grant, by
subsidy or otherwise, to any individual, association, or corporation, or become a
subscriber to, or a shareholder in, any company or corporation, or become a joint owner
with any person, company, or corporation, except as to such ownerships as may accrue to
the state by operation or provision of law or as authorized by law solely for investment of
the monies in the various funds of the state.
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concluding that "school district monies ... may not be used to purchase meals for administrators

attending such board meetings because . . . persons are eligible for subsistence only when

traveling away from their 'designated post of duty"'). Section 15-342(5) permits school district

superintendents, principals, or their representatives to travel for a school purpose as determined

by their school district governing boards and requires any expenditures for travel and subsistence

to comply with A.R.S. §§ 38-621 through -627. A.R.S. § 15-342(5),2 School district governing

boards may designate teachers and other district employees as superintendent or principal

''representatives'' for purposes ofthe statute. Ariz. Att'y Gen. Ops. 179- 077, 66-23-L, & 61-47.3

Staff subsistence is allowed when staff members are away from their "designated post of

duty." A.R.S. § 38-621(A). The "designated post of duty" is ''where one's desk is situated and

where primary employment duties are performed." Ariz. Att'y Gen. Op. 179-152. Therefore, as

a general rule, when school district staff attend meetings or other activities at their designated

post of duty, they are not entitled to subsistence as defined by A.R.S. § 15-342(5). Ariz. Att'y

Gen. Op. 190-077.

The non-taxpayer source funds from the rentals of facilities pursuant to A.R.S. § 15-

1105(E) are subject to these restrictions when used for maintenance and operations purposes.

School districts must first use the monies from rentals of facilities for civic center school

purposes." A.R.S. § 15-1105(E). Any excess monies may be expended for maintenance and

operations or unrestricted capital outlay pursuant to A.R.S. § 15-342(29). Maintenance and

operations expenditures may include the provision of refreshments as long as the expenditures

2 The term "school purpose" has not been defined precisely and is a determination left to the discretion of the school
district governing board so long as the governing board does not act in a manner that is arbitrary or capricious. Ariz.
Att'y Gen. Ops. 161-47, 179-007.
3 For district employees not traveling as representatives pursuant to A.R.S. §15-342(5), their entitlement to
reimbursement is governed by A.R.S. §§ 38-621 and -622. Ariz. Att'y Gen. Op. 161-47.
4 Civic center school purposes include those expenses incurred by the school district in meeting the needs of the
program established by A.R.S. § 15-1105. See A.R.S. §§ 15-342(29), 15-1105.
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comply with the restrictions for travel and subsistence identified in AR.S. §§ 15-342(5),38-621

and -622. See Ariz. Att'y Gen. Op. 190-056 (stating that maintenance and operations funds could

be used for refreshments for self-insurance trustees subject to the restrictions of AR.S. §§ 15­

342(5),38-621 and -622).

However, statutory provisions regarding the use of certain funds may provide exceptions

to the above restrictions. For example, school districts have the express authority to spend

federal grant monies in accordance with the purposes of and in the manner set forth in the grant.

AR.S. § 15-207(B); Ariz. Att'y Gen. Op. 182-121. Although the federal grant statute does not

specifically authorize the school districts to provide food and beverages, such authority may be

implied where it is consistent with the intended purpose of the funds. See Maricopa County v.

Douglas, 69 Ariz. 35, 39, 208 P.2d 646, 648 (1949) (stating that the legislative intent of a statute

includes that which is necessarily implied as well as what is expressed) ; Ariz. Att'y Gen. Op.

188-031. Therefore, if a federal grant specifies that the monies may be expended for food and

beverages for staff or volunteers, a school district may do so. The school district must still

comply with all applicable state laws, including procurement requirements, unless federal law

provides otherwise respecting a particular grant or program. Ariz. Att'y. Gen. Op. 182-121.

School districts must also ensure that the expenditure of funds for refreshments does not

constitute a gift of public funds. Compliance with the Gift Clause requires that the expenditure

of public funds be for a public purpose where the expenditure does not exceed the worth of the

direct benefits enjoyed by the public body. Turken v. Gordon, No. CV-09-0042-PR, 2010 WL

246088, at *7 (Ariz. January 25, 2010).

Similarly, A.R.S. § 15-341(A)(14) requires that school districts expend gifts, grants, and

devises "for the intended purpose for the monies." Therefore, school districts have the authority
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to use these funds to pay for subsistence for district staff at governing board-authorized district

activities if that use is in accordance with the intended purpose of the monies. However, as with

federal grants, school districts must still comply with applicable state law, including the Arizona

Constitution's Gift Clause. Moreover, donors cannot attach conditions to donations that are

contrary to law or that are inconsistent with the school districts' public trust obligations. Ariz.

Att'y Gen. Op. 100-005. Finally, school districts should be cognizant of whether a gift, grant or

devise presents a conflict of interest for staffpursuant to A.R.S. §§ 38-504(C) and 38-505.5

When interpreting statutes, the statute's language is the best indicator oflegislative intent.

State v. Getz, 189 Ariz. 561, 563, 944 P.2d 503, 505 (1997). Moreover, statutes must be

construed in a manner that gives effect to an entire statutory scheme. Backus v. State ofArizona,

220 Ariz. 101, 104, 'if 10, 203 P.3d 499, 502 (2009). Thus, when considered together with the

travel and subsistence statute, the statutes requiring school districts to expend federal monies and

gifts, grants, and devises in accordance with their intended purposes give school districts

additional authority to provide food and beverages to staff.

School districts may also be able to include provisions for food, beverages, or

refreshments as benefits in employment contracts, with some limitations. School district

governing boards may contract with employees and fix their salaries and benefits for the

5 Whether a gift rises to the level of a conflict of interest will depend on the specific facts ofeach case. The conflict
of interest statutes are as follows:
A.R.S. § 38-504(C) states that

[a] public officer or employee shall not use or attempt to use the officer's or employee's
official position to secure any valuable thing or valuable benefit for the officer or
employee that would not ordinarily accrue to the officer or employee in the performance
of the officer's or employee's official duties if the thing or benefit is of such character as
to manifest a substantial and improper influence on the officer or employee with respect
to the officer's or employee's duties.

A.R.S. § 38-505(A) states that
[n]o public officer or employee may receive or agree to receive directly or indirectly
compensation other than as provided by law for any service rendered or to be rendered by
him personally in any case, proceeding, application, or other matter which is pending
before the public agency ofwhich he is a public officer or employee.
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succeeding year. A.R.S. § 15-502(A). Fringe benefits are employment benefits received in

addition to an employee's net or take-home salary. Ariz. Att'y Gen. Op. 181-136. Fringe

benefits have historically included such items as dental, medical, disability and life insurance,

sick and annual leave, and housing and tuition allowances. Ariz. Att'y Gen. Op. 181-057; see

also Ariz. Att'y Gen. Op. 101-004 (discussing school districts' practice of offering early

retirement programs as fringe benefits under A.R.S. § 15-502(A)). School districts have some

latitude in offering fringe benefits to employees as long as the districts confer the benefits in a

manner that complies with the Arizona Constitution's Gift Clause. Ariz. Att'y Gen. Ops. 179-

121; 176-178.

So long as . . . fringe benefits have been adopted by the school district
governing board prior to the time that the school district's employees have
entered into their contracts for the ensuing year, all of those fringe benefits
are granted in consideration of those employees promising to perform and
performing services for the school district for that year. That
consideration is valuable and adequate and negates the existence of a gift.

Ariz. Att'y Gen. Op. 176-178. Therefore, to the extent that the provision of food, beverages, or

refreshments can be considered a fringe benefit, school districts may include such terms in their

employment contracts. School districts should, however, remain cognizant of the type of funds

they intend to use for the provision of refreshments to ensure that they are complying with the

legal requirements pertaining to such funds.

II. Providing Subsistence to Parents.

There is no express statutory scheme that addresses a means by which a school district

may provide food, beverages, or refreshments to parents. Parents are not usually subject to the

statutory provisions for travel and subsistence set forth in A.R.S. §§ 15-342(5),38-621 and -622.

These provisions pertain to school district employees and individuals with whom the district has

contracted to perform services where the contract includes travel expenses. Ariz. Att'y Gen. Op.
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66-23-1. However, where parents can be appropriately "designated [as] representatives of the

superintendent or principal or as persons under contract to provide services to the district

traveling for a 'school purpose' and reimbursed therefore from monies properly budgeted," then

the district may be able to pay such expenditures pursuant to A.R.S. § 15-342(5) without

violating the Arizona Constitution's Gift Clause. Ariz. Att'y Gen. Op. 179-077.6

Moreover, a school district may provide subsistence to parents if the funds utilized are

from federal funds or a gift, grant, or donation intended for such a purpose so long as the district

complies with the Gift Clause restrictions. Therefore, the school district must receive direct

benefits from the parents' participation in the school activities that exceed the expenditure.

Finally, the school district must also abide by all of its statutory and public trust obligations with

regard to any expenditure for refreshments. See Ariz. Att'y Gen. Op. 100-022 (stating that

school district governing boards "may expend funds for a particular purpose if they have express

or implied legislative authority to do so."); Ariz. Att'y. Gen. Op. 100-005 (stating that a

governing board "cannot make contractual promises to a private party in exchange for a donation

of money or land that are contrary to statutory or constitutional requirements or are inconsistent

with the district's public trust obligations.")

Conclusion

The District may provide food, beverages, or refreshments to staff or parents who assist

in governing board-authorized District activities after normal school hours or on weekends only

and to the extent it is authorized to do so by the laws pertaining to travel and subsistence, gifts,

grants (including federal grants), or devises. The District may also include terms regarding the

6 Attorney General Opinion 179-077 analyzed A.R.S. § 15-442(B)(5), which was the precursor to and substantially
the same as A.R.S. § 15-342(5).
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provision of food, beverages, or refreshments in employment contracts with some limitations.

Such expenditures must comply with the Gift Clause of the Arizona Constitution.

Terry Goddard
Attorney General
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