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This Office revises portions of the opinion you provided to the Glendale Union
High School District and submitted under Arizona Revised Statutes (“A.R.S.”) § 15-
253(B) concerning the calculation of instructional time for purposes of determining
average daily membership (“ADM”). Specifically, this Office reached a different
conclusion to the first scenario you presented regarding passing time—the time a student
spends traveling to or from a course of study—and issues this Opinion because the matter
presented is of statewide importance and applies to all public schools. This Office
declines to review the remainder of the opinion you submitted.

Question Presented

May the Arizona Department of Education (“ADE”) define and exclude portions
of passing time in a school’s calculation of time spent in an instructional program as that

term is used to calculate ADM?




Summary Answer

Yes. ADE may reasonably exclude passing time between an instructional period
and a non-instructional peried, such as lunch, home room, study hall, or recess or
excessive passing time when calculating instructional time."

Backsround

Arizona law has a complex statutory scheme to calculate student count for
purposes of receiving state funding. See A.R.S. §§ 15-901 to -916. Student count is
determined by detailed requirements for calculating average daily membership.> A.R.S.
§§ 15-901(A)2) and 15-902. Each student’s ADM is determined by the amount of
instructional time provided during the school year.® Jd.

ADE issued Guidelines and Procedures GE-19 (“GE-19” or *“policy™) to provide
guidance regarding when and how passing time may be counted toward instructional time
for purposes of calculating ADM. In the policy, ADE defines passing time as “the time it
takes for a student to physically travel from one Board approved course of study to

another Board approved course of study.” See GE-19.* It appears that ADE had no

! This Opinion uses the terms “instructional time,” “instructional period,” and “instructional hours”
interchangeably because those terms are used throughout AR.S. §§ 15-901 to 15-916, and the Arizona
Department of Education uses these terms in its related gnidelines. This Opinion does not address a *full-
time instructional program,” which is defined in Arizona law at 15-901(A}2)(¢).

2 AR.S. § 15902 calculates the weighted student count through a formula, which results in the adjusted
average daily membership.

* ADM is calculated separately for common school students and high school students, as either fractional or
full-time students. A.R.S. § 15-901(A)(2).

* GE-19 also states, in part:

b. A total of seven (7) minutes or less of passing time can be included in calculating the annual
instructional hours, Annual instructionial hours are specified in AR.S. § 15-901(A) (2) (2) (b)
or ().

c. Passing time not allowed:

6] Passing time in excess of seven (7) minutes shall not be included in
calculating the annual instructional hours required in A.R.8. § 15-901(A)
(2) (=) () or (c).



format policy or guideline on passing time prior to GE-19. We analyze whether this new
guidance is within the parameters of Arizona’s school financing statutes, which govern
the calculation of ADM.
Analysis

L. ADE’s Authority to Interpret the Statutory Scheme

Section 15-239(A)(1) and (B) authorize ADE to monitor school districts fo
ascertain the proper implementation of applicable laws and to adopt guidelines relative to
this purpose. ADE is thus responsible for providing guidance to public schools regarding
how to count instructional time in determining ADM. The terms “instructional program,”
“instructional hours” and “instructional time” are used in Arizona statutes, but they are
not specifically defined. See AR.S. §§ 15-901 to -916. For example, under AR.S. § 15-
901(A)(2)(c)(v1), the term “instructional program” is used to define what constitutes a
full-time instructional program.’ Similarly, the term “instructional hours” is used in

defining a part-time student, A.R.S. § 15-901(A)(2)(a)(ii),¢ and the term “instructional

(ii) Passing time to or from one instructional program to & non-instructional
program such as Iunch, home room, study hall and recess shall not be
included in the calculation of annual instructional hours.

% The statute states that a “full-time instructional program” is one that
meets at least a total of seven hundred twenty hours during the minimum number of days
required and includes at least four subjects each of which, if taught each school day for
the minimum number of days required in & school year, would meet a minimum of one
hundred twenty-three hours a year, or the equivalent or one or more subjects taught in
amounts of time totaling at least twenty hours per week prorated for any week with fewer
than five school days,

ARS. § 15-901(A)2X)(D.

& A.R.S. § 15-901(A)(2)a)(ii) states
For high schools, a part-time student who is enrolled in less than four subjects that count
toward graduation as defined by the state board of education in a recognized high school
and who is taught in less than twenty instructional hours per week prorated for any week
with fewer than five school days. A part-time high school student shall be counted as
one-fourth, one-half or three-fourths of a full-time student if the student is enrolled in an
instructional program that is at least one-fourth, one-half or three fourths of a full-time
ingtructional program as defined in subdivision (c) of this paragraph.

(Emphasis added.)




time” is employed in defining daily attendance, A.R.S. § 15-901(A)(6)(2) & (b) (using
the term “instructional titne” to define daily attendance for various grades).

Although the Arizona Legislature has not defined the term “passing time,” the
Legislature has addressed concepts related to passing time. For example, state law
defines ADM for both fractional and full-time students in common schools to prohibit the
inclusion of lunch periods and recess periods as instructional time unless the child’s
individualized education program requires instruction during those periods. A.R.S. §§
15-901(A)2)@)([) & (b))

When a statute is “silent or ambiguous with respect to the specific issue,” the
agency’s interpretation must be upheld when it is “based on a permissible construction of
the statute.” Chevron U.S.A., Inc. v. Natural Res, Def. Council, Inc., 467 U.S. 837, 843
(1984); Barrhart v. Walton, 535 U.S. 212, 217-18 (2002). In circumstances “in which
the legislature has not spoken definitively to the issue at hand, ‘considerable weight
should be accorded to an executive department’s construction of a statutory scheme it is
entrusted to administer.”” Arizona Water Co. v. Arizona Dep’t of Water Res., 208 Ariz.
147, 154, 7 30, 91 P.3d 950, 997 (2004) (quoting Chevron, 467 U.S. at 844); Stearns v.

Arizona Dep’t of Revenue, 212 Ariz. 333, 336, 1 17, 131 P.3d 1063, 1066 (App. 2006).”

7 You state in your opinion that ADE's interpretation is not entitled to deference given “ADE’s
inconsistency regarding its interpretation of this law.” 7/31/2008 Letter from D. Schwartz, Udall Shumway
& Lyons PLLC, to Superintendent Jennifer Johnson, PhD., Glendale Union High School District, at 3. You
cite in support LN.S. v. Cardoza-Fonseca, 480 U.S, 421 (1987). In that case, the U.S. Supreme Court held
that “[aln agency interpretation of a relevant provision which conflicts with the agency’s earlier
interpretation is ‘entitled to considerably less deference’ than a consistently held agency view.” Cardoza-
Fonseca, 480 .S, at 446 n.30 (quoting Watt v. Alaska, 451 U.S. 259, 273 (1981)). However, in this case,
it does not appear that ADE has previously issued a formal policy with respect to the inclusion or exclusion
of passing time in calculating instructional time for purposes of determining ADM. Moreover, even if
ADE’s policy is new or inconsistent, it is still entitied to some, albeit less, deference as long as it is a
reasonable construction of the governing statutes.




An agency’s construction of a statute need not be “the only one it permissibly
could have adopted . . ., or even the reading the court would have reached if the question
initially had arisen in a judicial proceeding.” Chevron, 467 U.S. at 843 n.11. Moreover,
when a legislative body has remained silent on an issue, there is an assumption that the
legislative body left a void for an agency to fill. Chevron, 467 U.S. at 843-44; see Tovar
v. US. Postal Serv,, 3 F.3d 1271, 1276 (9® Cir. 1993). In the present situation, the
Legislature’s silence on the definition of instructional time and the appropriate amount of
passing time that could be counted toward instructional time leaves ADE with the
responsibility of providing guidance to school districts on how to include or exclude
passing time in the calculation of instructional time for the purposes of determining
ADM.,

IL The Definition of Instructional Time

ADE interprets instructional time to mean a period of the day in which an
instructional program or course of study is offered that is included in the State Board of
Education’s approved minimum course of study based on the definitions contained in
Arizona law and the State Board of Education’s rules. See GE-19. ADE provided
guidance that instructional time should not include lunch, recess, homeroom, study hall,
early release, and late start hours because no instruction is offered during these periods.
See GE-18 at 2; see also Ariz. Op. Att’y Gen. 197-002 (stating that late start time is not
instructional time because actual physical attendance is required).

ADE’s guidance interprets “instructional time,” “instructiona! program” and
“instructional hours” in a manner that is consistent with the statutory definitions for

“course,” “subject” and “course of study.” Section 15-101(8) defines a “course” as an




“organized subject matter in which instruction is offered within a given period of time
and for which credit toward promotion, graduation or certification is usually given.”
“Subject” is defined as “a division or field of organized knowledge, such as English or
mathematics, or a selection from an organized body of knowledge for a course or
teaching unit, such as the English novel or elementary algebra.” AR.S. § 15-101(23).
“Course of study” is defined as “a list of required and optional subjects to be taught in the
schools.” A.R.S. § 15-101(9).

ADE also incorporates the State Board of Education’s rules regarding the
minimum course of study in its interpretation of instructional time. See Ariz. Admin.
Code §§ R7-2-302 through R7-2-302.02. The State Board of Education’s course of study
rules require that students complete a specific number of courses and subjects in order to
graduate from high school. Id.

In addition, ADE’s guidance on this issue complies with Attorney General
Opinion 197-002, which discusses the framework by which a school could determine
whether off-campus activities, field trips and vocational programs could be counted as
instructional time, Ariz. Op. Att’y Gen. 197-002. In that Opinion, the Attorney General
advised that periods could count as instructional time if: (1) the time was part of the
school’s approved course of study; (2) the time included instruction; (3) the time was
distinguishable from Iunch and recess, which are statutorily excluded from instructional
time for at least common school students; and (4) the school maintained a record of
attendance. Id. at 4; see also A.R.S. § 15-901(A)(2)(a)(i) & (b)(i) (noting that lunch and
recess periods may not be counted as instructional time umless instruction is being

provided to the child during that time and is specifically documented).




ADE’s definition of instructional time conforms to the framework outlined in
Arizona statutory law and Attorney General Opinion 197-002.  Therefore, the
interpretation of instructional time by ADE is reasonable and a permissible construction
of the statutory scheme determining the amount of time in the school day that may be
counted in the calculation of ADM. The issue then becomes whether ADE’s guidance
regarding passing time, which further defines the parameters of instructional time, is a
reasonable interpretation of Arizona’s school funding and instruction statutes.

IIl. Exclusion of Passing Time When It Is Excessive or Occurs Between an
Instructional Period and a Non-Instructional Period

Unlike instructional time, passing time is not mentioned anywhere in Arizona’s
education statutes. However, as a practical matter, passing time is integral to the
educational process as time when students move from one course of study to another.
Recognizing that passing time is an essential part of a student’s day, GE-19 permits
passing time of seven minutes or less to be included in the calculation of annual
instructional hours. Under ADE’s policy, passing time does not count toward
instructional time when it exceeds seven minutes or occurs between an instructional
period and a non-instructional period such as lunch, home room, study hall and recess.’
In creating this guidance, ADE’s definition of passing time relies on the statutory
definitions for calculating ADM. Specifically, ADE’s policy states, “A total of seven (7)

minutes or less of passing time can be included in calculating the annual instructional

% ADE’s policy also provides schools with a procedure that outlines how to count passing time toward
instructional time, See GE-19.




hours. Annual instructional hours are specified in A.R.S. § 15-901(A)(2)(a), (b), and
(¢).” GE-19(I1)(b).°

ADE is not alone in its use of the concept of passing time to regulate funding tied
to the instructional day. For example, federal law defines non-instructional time, which
is “time set aside by the school before actual classroom instruction begins or after actual
classroom instruction ends.” 20 U.S.C. § 4072. This definition is consistent with ADE
guidance that passing time to or from one instructional program to a non-instructional
program such as lunch, home room, study hall and recess is not to be included in the
calculation of ADM. See GE-19,

In addition, California courts have also contemplated passing time in a manner
that conforms to ADE’s definition of passing time. The California Supreme Court in /n
re Randy G., 28 P.3d 239, 241 n.1 (Cal. 2001), noted that passing time is a term used to
describe time between classes when high school students move from one classroom to
another. See also Dawson v. East Side Union High Sch. Dist., 34 Cal. Rptr. 2d 108, 129
(Cal. Ct. App.1994); Swain v. Hillsborough County Sch. Bd., 146 F.3d 855, 856 (11™ Cir.
1998).

Although statutes and case law from other jurisdictions are not controlling
precedent within Arizona, they support the conclusion that ADE’s definition of passing
time is a reasonable construction within the framework of the Arizona school finance

statutes,

® Qection 15-901(A)(2)(a), (b) and (¢) refer to fractional students, full-time students and full-time
instructional programs respectively, and these concepts are used to calculate ADM.




Conclusion
For the foregoing reasons, ADE’s guideline GE-19 excluding portions of passing
time in calculating time spent in an instructional program is a permissible exercise of

ADFE’s statutory authority.

Terry Goddard
Attorney General





