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Question Presented 

You have asked whether Arizona Revised Statutes (“A.R.S.”) § 15-701.02, which allows 

students to augment their scores on the Arizona Instrument to Measure Standards (“AIMS”) to 

meet graduation requirements, applies only to grades received in courses that satisfy the eleven 

and one-half credit requirement for areas of study specified by the State Board of Education 

(“State Board”), or also includes grades received in other elective subjects that count toward the 

twenty-one credits required for graduation. 

Summary Answer 

Students may add points to their AIMS scores to fulfill graduation requirements based on 

grades received in the courses that satisfy the eleven and one-half credits the State Board 

specifies in Arizona Administrative Code (“A.A.C.”) R7-2-302(1)(a-f).  
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Background 

The Legislature has assigned the State Board several responsibilities regarding high 

school graduation requirements.  The State Board is responsible for prescribing a “minimum 

course of study”1 and competency requirements for high school graduation.  A.R.S. § 15-

203(A)(13).  In addition, the State Board must adopt academic standards and integrate them into 

the course of study required for graduation from high school.  A.R.S. § 15-701.01(A)(1).  These 

academic standards, “in at least the areas of reading, writing, mathematics, science and social 

studies,” must be incorporated in the competency requirements for graduation.  A.R.S. § 15-

701.01(A)(2).  Finally, pursuant to A.R.S. § 15-701.01(A)(3), the State Board must “[d]evelop 

and adopt competency tests pursuant to section 15-741 for the graduation of pupils from high 

school in at least the areas of reading, writing and mathematics and shall establish passing scores 

for each such test.”  

In 1990, the Legislature mandated that the State Board “[a]dopt and implement essential 

skills tests that measure pupil achievement of the state board adopted essential skills in reading, 

writing and mathematics in grades three, eight and twelve.”  1990 Ariz. Sess. Laws, ch. 233, Sec. 

8 (S.B. 1442) (codified at A.R.S. § 15-741(A)(2)). This statute was amended in 1996 and now 

requires the State Board to:  “Adopt and implement an Arizona instrument to measure standards 

test to measure pupil achievement of the state board adopted academic standards in reading, 

writing and mathematics in at least four grades designated by the board.”  A.R.S. § 15-

741(A)(2); see also 1996 Ariz. Sess. Laws ch. 284, § 32.  This examination is known as 

“AIMS.” 

                                                 
1 A “course of study” is defined in A.R.S. § 15-101(9) as a “list of required and optional subjects to be taught in the 
schools.” 
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In 2005, the Legislature also amended A.R.S. § 15-701.01 to enable a student who did 

not pass AIMS to graduate from high school with a diploma, provided that the student met 

“alternative graduation requirements established by Section 15-701.02.”  2005 Ariz. Sess. Laws 

ch. 304, § 1 (S.B. 1038).   

Section 15-701.02 presents the State Board with the framework for augmenting the 

AIMS scores of high school students who fail to attain a passing score and would be otherwise 

ineligible to receive a diploma.  Once a student meets certain criteria,2  the student may obtain 

additional credit to be added “in an amount not to exceed one quarter of the pupil’s achieved 

score in each area. . . . . [A] pupil may use the highest achieved score in each area of any time the 

[AIMS] test was taken.”  A.R.S. § 15-701.02(C).   

The State Board is required to “establish the manner that additional credit may be used to 

augment the score of the pupil.”  A.R.S. § 15-701.02(D).  A student’s AIMS score may be 

increased by adding points to the score on each of the mathematics, reading, or writing section of 

the test as follows:     

 Additional credits applied to the pupil’s score pursuant to subsections C 
and D of this section shall be based only on the performance of the pupil in those 
courses that meet the requirements for graduation established by the state board of 
education pursuant to Section 15-203, Subsection A, Paragraph 13.  Each course 
that receives additional credit pursuant to this section shall receive equivalent 
additional credit regardless of subject area, except that greater additional credit 
shall be granted for courses with more advanced academic content related to the 

                                                 
2 Specifically, a student is  

 
eligible for the alternative graduation achievement requirements . . . if all of the following apply: 
1.     The pupil has taken the competency test each time the test was offered when the pupil was 
eligible to take the test. 
2.     The pupil has completed with a passing grade all coursework and credits prescribed for the 
graduation of pupils from high school by the governing board of the pupil’s school district 
pursuant to § 15-701.01. 
3.     The pupil has participated in any academic remediation programs available in the pupil’s 
school in those subject areas where the pupil failed to achieve a passing score on the competency 
test. 

 
A.R.S. § 15-701.02(B). 
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academic standards prescribed by the state board of education pursuant to 
Section15-701.01. 

A.R.S. § 15-701.02(E). 

As A.R.S. § 15-203(A)(13) mandates, the State Board adopted A.A.C. R7-2-302(1), 

setting forth the subject area requirements for a minimum course of study for high school 

graduation.  Students are required to obtain a minimum of twenty credits in order to graduate.  

The State Board specifically identifies eleven and one-half credits that the pupil must take to 

receive a high school diploma.3  A.A.C. R7-2-302(1)(a-f).  The State Board also allows a 

district’s local governing board to prescribe additional courses that the student may take to meet 

the twenty credit minimum.  A.A.C. R7-2-302(1)(g).   

In A.A.C. R7-2-302, the State Board sets forth the minimum competency requirements 

for graduation from a public high school, as A.R.S. § 15-701.01(A) requires.  Effective with the 

graduation class of 2006, a student must receive “a passing score on the reading, mathematics, 

and writing portions of the AIMS (Arizona’s Instrument to Measure Standards) assessment” in 

order to graduate from high school or receive a high school diploma.  A.A.C. R7-2-302.   

Analysis 

The question here is whether A.R.S. § 15-701.02(E) permits students to augment their 

AIMS scores with additional points based on their performance in courses that are included in 

the eleven and one-half credit hours that the State Board requires, or if students may augment 

AIMS scores using grades received in any courses that satisfy the twenty credit requirement for 

graduation.   

 A statute’s language is the best indicator of its meaning.  State v. Williams, 175 Ariz. 98, 

100, 854 P.2d 131, 133 (1993).  The key phrase in A.R.S. § 15-701.02(E) states:  “Additional 
                                                 
3 The required subjects are:  four credits of English or English as a Second Language; one and one-half credits in 
instruction on the constitutions of  the United States and Arizona, including instruction in the history of Arizona; one 
credit of world history/geography; two credits of mathematics; two credits of science; and one credit of fine arts or 
vocational education.  A.A.C. R7-2-302(1)(a-f). 
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credits . . . shall be based only on the performance of the pupil in those courses that meet the 

requirements for graduation established by the state board of education pursuant to section 15-

203, subsection A, paragraph 13.”  The legislative history of this statutory language is sparse and 

provides no assistance in determining whether the students may augment AIMS scores by adding 

points to grades received in eleven and one-half credits of classes specified by the State Board or 

twenty credits of classes, which includes those approved by the school district governing board.4 

    The language of A.R.S. § 15-701.02(E) must be read in relation to other provisions of 

the statute.  See City of Phoenix v. Superior Court, 144 Ariz. 172, 176, 696 P.2d 724, 728 (App. 

1985).   One of the eligibility requirements for augmenting AIMS scores identified in A.R.S. § 

15-701.02(B) is that the student “has completed with a passing grade all coursework and credits 

prescribed for the graduation of pupils from high school by the governing board of the pupil’s 

school district pursuant to Section 15-701.01.”  This provision clearly applies to the 20 credits 

required for graduation. In contrast, the language of A.R.S. § 15-701.02(E) refers specifically to 

“those courses that meet the requirements for graduation established by the state board of 

education pursuant to section 15-203, subsection A, paragraph 13.”  The language of these two 

subsections of A.R.S. § 15-701.02 indicates that the Legislature recognized the difference 

between the credits prescribed by a school district governing board and those required by the 

State Board.   

This distinction suggests that the graduation requirements “established by the state board 

of education” referred to in A.R.S. § 15-701.02(E) are the eleven and one-half credits that the 

State Board requires all students to take in order to graduate.   A.R.S. § 15-701.02(E).  Those 

courses include English, social studies, math, science and fine arts or vocational education.  
                                                 
4 The House Summary to S.B. 1038, as transmitted to the Governor, simply mirrored the legislation by stating that 
“additional credits must be based only on the performance of the pupil in those courses that meet the requirements 
for graduation established by the [State Board].”  Ariz. H.R., House Summary for S.B. 1038, 47th Leg., 1st Reg. Sess. 
at 2 (2005).   The Fact Sheet for S.B.1038 contains much the same language.  Ariz. S., Final Amended Fact Sheet 
for S.B. 1038, 47th Leg., 1st Reg. Sess. at 3 (2005). 
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A.A.C. R7-2-301(1)(a-f).  This statutory language would not include the additional coursework 

prescribed by a governing board that, together with the courses required by the State Board, 

equal 20 credits.  Any other reading of the statute ignores the statutory distinction between those 

credits prescribed by the local governing board and those prescribed by the State Board.   

Conclusion 

 Students may augment their scores on AIMS to meet graduation requirements by adding 

points based on grades received in courses that satisfy the eleven and one-half credit requirement 

in  State Board Rule A.A.C. R7-2-302(1)(a-f). 

 

      Terry Goddard      
      Attorney General 
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