
 

 

STATE OF ARIZONA 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

 
ATTORNEY GENERAL OPINION 

 
By 

 
TERRY GODDARD 

ATTORNEY GENERAL 
 

May 24, 2004  
 

 
No. I04-002 
(R04-008) 

 
Re: Calculation of Student Count by a Joint 

Technological Education District 

 

To: A. Dean Pickett, Esq. 
 Brandon J. Kavanagh, Esq. 
 Mangum, Wall, Stoops & Warden, P.L.L.C. 

Question Presented 

You have asked whether a Joint Technological Education District (“JTED”), formed 

under Arizona Revised Statute (“A.R.S.”) § 15-392, is required  to cap its student count for high 

school pupils attending classes and programs at a facility leased and operated by the JTED, but 

owned by the same member school district where the pupils are enrolled. 

Summary Answer 

A JTED is required to cap its student count pursuant to A.R.S. § 15-393(D)(3) when a 

course or program is provided in a facility that is both owned and operated by a school district in 

which its pupils are enrolled. 
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Background 

Pursuant to A.R.S. § 15-253(B), you submitted for review an opinion that you prepared 

for the Governing Board of the Northern Arizona Vocational Institute of Technology 

(“NAVIT”).  This Office concurs with your conclusion regarding the “cap” on student count for 

purposes of A.R.S. § 15-393(D)(3) and issues this Opinion to provide guidance to others 

concerning this subject.  

In 1990, the Legislature approved Senate Bill (SB) 1491, which, among other acts, 

created Joint Vocational and Technical Education Districts.  1990 Ariz. Sess. Laws, ch. 248, § 1 

(codified as A.R.S. §§ 15-391 through -396). The following year, the Legislature enacted SB 

1264 and changed the designation of the Districts to Joint Technological Education Districts 

(“JTED”).  1991 Ariz. Sess. Laws, ch. 154, § 4.   

To form a JTED, school districts desiring to participate must submit a plan to the voters 

of their district.  A.R.S. § 15-392(B).  Once approved, the joint district is managed and controlled 

by a duly elected JTED governing board.  A.R.S. § 15-393(A). 

Funding for a JTED is similar to state financing of school districts.  See A.R.S. § 15-

393(C).  An important component of JTED funding is the calculation of the “student count” of 

the joint district.  See A.R.S. § 15-393(D).  For purposes of student enrollment, a pupil may be 

considered a “full-time student” or a “fractional part-time student.”  A.R.S. §§ 15-901(A)(1)(a)-

(b).   

The information provided to this Office indicates that NAVIT students cannot complete 

their entire high school curriculum by attending a NAVIT program, but must also take high 

school classes at participating members’ high school facilities.  A NAVIT student therefore falls 

under the definition of “fractional student.”  A high school “fractional student” is:   
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a part-time student who is enrolled in less than four subjects that count toward 
graduation as defined by the state board of education in a recognized high school 
and who is taught in less than twenty instructional hours per week prorated for 
any week with fewer than five school days.  A part-time high school student shall 
be counted as one-fourth, one-half or three-fourths of a full-time student if the 
student is enrolled in an instructional program that is at least one-fourth, one-half 
or three-fourths of a full-time instructional program. 
 

A.R.S. § 15-901(A)(2)(a)(ii). 
 
 Besides a name change for JTED, the Legislature included in SB 1264, additional 

provisions regarding student count.  1991 Ariz. Sess. Laws, ch. 154, § 4 (codified as A.R.S. §§ 

15-393(D)(3)-(4)).  That particular statute, A.R.S. § 15-393(D)(3), was later amended and 

presently reads as follows: 

If a career and technological education and vocational education course or 
program provided pursuant to this article is provided in a facility owned and 
operated by a school district in which a pupil is enrolled, the sum of the daily 
attendance, as provided in section 15-901, subsection A, paragraph 6, for that 
pupil in both the school district and joint technological education district shall not 
exceed 1.250 and the sum of the fractional student enrollment, as provided in 
section 15-901, subsection A, paragraph 2, subdivision (a), shall not exceed 1.250 
for the courses taken in the school district and the facility.  The school district and 
the joint district shall determine the apportionment of the daily attendance and 
fractional student enrollment for that pupil between the school district and the 
joint district. 
 

A.R.S. § 15-393(D)(3) (emphasis added).1    

Analysis 

The definition of “fractional student” under A.R.S. § 15-901(A)(2)(a)(ii) allows a student 

who attends a high school facility part-time and a JTED part-time to be counted for attendance 

purposes in an amount greater than a whole.  Thus, if a student took three classes at the member 

high school, the student would be counted as a three-fourths student.  If the same student took 

                                              

1Before 2000, the statute set forth a formula by which a joint district and a school district calculated student 
enrollment.  See 2000 Ariz. Sess. Laws, ch. 342, § 2.  In 2002, the term “vocational and technological course or 
program” was changed to its current name.  See 2002 Ariz. Sess. Laws, 2d ch. 89, § 5. 
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two classes at a JTED, the student would be counted as a one-half student for JTED purposes.  

This one student would be counted for state funding purposes as a 1.250 student.   A student who 

took three classes at a JTED and three classes in the high school facility would be counted as 

1.500.   

The statute in question caps the student count at 1.250 per pupil if a JTED provides a 

program in a “facility owned and operated by a school district in which [this] pupil is enrolled.”   

A.R.S. § 15-393(D)(3).  The issue is whether a JTED must comply with the cap when it does not 

own and operate a facility, but does lease and operate a school that is owned by a member 

district.  

The Legislature, when enacting a statute, “is presumed to mean what it says.”  

Homebuilders Ass’n. v. Scottsdale, 186 Ariz. 642, 649, 925 P.2d 1359, 1366 (App. 1996).  

Words in a statute are assigned their “natural and obvious meanings unless stating otherwise.” 

State v. Johnson, 171 Ariz. 39, 41, 827 P.2d 1134, 1136 (App. 1992).  The obvious meaning of 

the word “and,” as used in the phrase “owned and operated” in A.R.S. § 15-393(D)(3), is that 

two conditions must be satisfied for the student count cap to apply:  NAVIT must (1) own and 

(2) operate the facility where it provides its programs. 

The Arizona Supreme Court has acknowledged that “[i]t is a well-established rule that a 

court may in the interpretation of statutes, where ambiguity exists or the statute can not otherwise 

be harmonized, give effect to the legislative intent by interchanging the words ‘or’ and ‘and’.”  

Shumway v. Farley, 68 Ariz. 159, 165, 203 P.2d 507, 511 (1949).  The statute at issue, A.R.S. § 

15-393(D)(3), however, is clear and unambiguous on its face. 

Neither the statutory text nor the legislative history supports exchanging the word “and” 

for “or” in this statute. The Fact Sheet to SB 1264 stated that the amendments to the bill 
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established “student count limitations if a joint technological district course or program is 

provided in a facility owned by a school district in which a pupil is enrolled.  The total student 

count for a pupil enrolled in both the joint district and the school district cannot exceed 1.250.”  

The SB 1264 Fact Sheet also disclosed that the amendments adopted by the House of 

Representatives revised “the student count limitation for a school district if a joint district course 

or program is using the district’s facility.  The facility has to be owned and operated by the 

school district before the limitation is to occur.”  Ariz. State Senate, Final Rev. Fact Sheet for 

S.B. 1264, 40th Leg., 1st Reg. Sess., at 4 (1991); see also 1991 Ariz. Sess. Laws, ch. 154, § 4.  

The legislative history of A.R.S. § 15-393(D)(3) supports the premise that “and” should be given 

its ordinary meaning.  

Under A.R.S. § 15-393(D)(3) a member school district must own and operate a facility 

used by a JTED in order for the statute’s constraints to apply.2 

Conclusion 

A course or program provided by a JTED must be held in a facility that is owned by a 

member school district and also operated by that member school district in order for the cap in 

student count under A.R.S. § 15-393(D)(3) to apply.  

    

      Terry Goddard 
      Attorney General 

 

                                              

2 Although this Office concurs with your interpretation of the meaning of “and” as used in A.R.S. § 15-
393(D)(3), this Opinion expresses no conclusion on the fact-specific issue of whether a particular facility is owned 
and operated by a school district. 


