
1 The Nurse Practice Act ("Act") establishes the Board as the agency authorized to regulate
the practice of nursing in Arizona.  The Board's licensee’s include Nurse Practitioners, Nurse
Midwives, Certified Registered Nurse Anesthetists, Registered Nurses, Licensed Practical Nurses
and Certified Nursing Assistants.  The Board's statutes and rules establish the scope of practice for
licensees and parameters for imposing discipline against their licenses.  Arizona Revised Statutes
("A.R.S.") §§ 32-1601 through -1669; Arizona Administrative Code ("A.A.C.") R4-19-101 through
-815. 
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Questions Presented

You have asked whether the Arizona State Board of Nursing  ("Board") retains jurisdiction

to discipline for unprofessional conduct those of its licensees or certificate holders, or the licensees

or certificate holders from the Compact states, who practice exclusively on federal enclaves within

the State of Arizona.1   

         



2 In 2001 Ariz. Sess. Laws, ch. 101, § 1, the Arizona Legislature enacted A.R.S. § 32-1668,
which joined Arizona as one of the Nursing Compact states.  Thus, while the Attorney General
opined in 1989 that the Board did not have the authority to discipline nurses licensed in other
jurisdictions who worked for the federal government on land in Arizona,  A.R.S. § 32-1668
distinguishes that part of the Opinion.  Pursuant to the Compact, the Board now has broader
authority to take disciplinary action against any nurse licensed in another Compact state who renders
medical aid to patients in Arizona.  A.R.S. § 32-1669(A).
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Summary Answer

Unless otherwise preempted by federal law, the Board has the authority to discipline for

unprofessional conduct its licensees and certificate holders, and those of the Compact states, who

practice exclusively on federal enclaves within the State of Arizona for violations of the Nurse

Practice Act.2  

Background

 In 1989, the Board asked this Office to issue a formal opinion regarding whether the Board

had jurisdiction over those licensees who practice in federal hospitals in Arizona or in other states,

or on Indian reservations within Arizona.  In Ariz. Atty. Gen. Op. I89-090, this Office opined that

"the Nursing Board has jurisdiction over Arizona licensed nurses."  The Opinion further stated that

"the fact that a nurse chooses to practice on an Indian reservation or at a federal facility within or

without Arizona does not alter the authority of the Nursing Board with respect to an Arizona

license."  Based upon this advice, the Board has historically imposed disciplinary sanctions on state

licensees who violate the Nurse Practice Act while working for the federal government.       

Your opinion request raises a particular concern about whether a state licensed nurse

practitioner who works as a Pediatric Nurse Practitioner ("PNP") exclusively on a United States Air

Force base may, in the course and scope of her federal employment, prescribe and dispense

medications without having obtained prescribing and dispensing authority as required by Arizona



3 Arizona Administrative Code ("A.A.C.") R4-19-507 requires that nurse practitioners obtain
from the Board additional authority beyond their basic licensing status to prescribe and dispense
medication.  It expressly states that an Arizona licensed nurse practitioner may not prescribe or
dispense medications without having the prior authority to do so from the Board.

3

law.3  Generally, prescribing and dispensing medication without first obtaining prescribing and

dispensing authority as required by A.A.C.R. 4-19-507 would subject an Arizona licensee to Board

discipline.  Where the Air Force has specifically regulated the credentials and qualifications required

to practice as an Air Force PNP pursuant to Air Force Instruction ("AFI") 44-119, Clinical

Performance Improvement, § 6.10.2 and has authorized an Air Force PNP to prescribe and dispense

medications, however, the Board may be preempted from taking disciplinary action against an

Arizona licensee practicing exclusively on a federal enclave for lacking state prescribing and

dispensing credentials. 

Analysis

A. The Board Retains Jurisdiction Over Licensees Employed on
Federal Enclaves When Their Actions are Not Subject to Federal
Preemption.

In 1989, this Office generally concluded that if a federally employed professional obtains

and maintains a state license, the state issuing that license retains the right to discipline that

professional for violations of its practice act.  That conclusion is more recently supported by

Colorado State Board of Medical Examiners v. Sullivan, 976 P.2d 885 (Colo. App. 1999), where the

court considered whether the Colorado Medical Board had exceeded its jurisdiction by revoking the

state license of a civilian physician for treatment he rendered while employed at a federal military

reservation hospital.  The court determined that the medical board’s authority to investigate and take

disciplinary action against any licensee who engages in unprofessional conduct applies to conduct

occurring both within and  without Colorado, in order to protect the "citizenry against unauthorized,
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unqualified, and improper practice of the healing arts in this state."  Id. at 887-88.  Specific to federal

enclaves, the court recognized Congress's "exclusive legislative jurisdiction over the land that the

United States has acquired," but determined that the medical board had simply revoked Sullivan's

license to practice medicine in Colorado, and that it was not attempting to regulate or legislate

medical practice on the federal enclave in violation of the federal Supremacy Clause.  Id. at 888.

Under Sullivan, and as noted in Ariz. Atty. Gen. Op. I89-090, the Board may generally apply

its statutory authority to discipline a federal employee who holds an Arizona or Compact license or

certificate when that individual commits unprofessional conduct, regardless of whether the federal

government might also take action for that same conduct.  Nevertheless, there are circumstances

where the Board may be prevented from acting, notwithstanding a violation of state law.   

B. A State Cannot Enforce Its Law on a Federal Enclave when it is
Preempted by Federal Law.

A fundamental principle of constitutional law is that Congress has the power to preempt state

law.  U.S. Const. art. VI, cl. 2; Crosby v. Nat'l Foreign Trade Council, 530 U.S. 363, 372 (2000).

State law is preempted where, under the circumstances of a particular case, it stands as an obstacle

to the accomplishment and execution of the full purposes and objectives of Congress.  Crosby, 530

U.S. at 372-73.  Even where the federal statute lacks an explicit preemption provision, state law is

preempted by a congressional act in the following circumstances:  1) where Congress intends federal

law to "occupy the field"; 2) where state law conflicts with a federal statute; and 3) where it is

impossible for a private party to comply with both state and federal law.  Id.  In determining whether

a federal law preempts state law, the entire statutory scheme must be considered.  "If the purpose

of the act cannot otherwise be accomplished – if its operation within its chosen field else must be

frustrated and its provisions be refused their natural effect -–the state law must yield to the
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regulation of Congress within the sphere of its delegated power."  Id. at 373 (quoting Savage v.

Jones, 225 U.S. 501, 533 (1912)).

Several courts have considered whether federal law preempts state law licensing

requirements for federal workers.  In Leslie Miller, Inc. v. Arkansas, 352 U.S. 187 (1956), the United

States Supreme Court held that an Arkansas statute requiring contractors engaged in construction

work costing $20,000 or more to obtain a license conflicted with and therefore was preempted by

the Armed Services Procurement Act of 1947 (the "Act"), 62 Stat. 21, 23, 41 U.S.C. §162 (current

versions at 10 U.S.C.A. §§ 2301, -2303 through -2306, -2313).  In reaching this conclusion, the

Court found that subjecting a federal contractor to the Arkansas requirements would give the State's

licensing board "a virtual power of review" over the federal determination of a contractor's

qualifications and thus would frustrate express federal policy by adding qualifications in addition

to those which the federal government had determined sufficient. Leslie Miller, 352 U.S. at 189-90.

See also Elec. Constr. Co. v. Flickinger, 107 Ariz. 222, 485 P.2d 547 (1971) (citing Leslie Miller

and holding that a subcontractor who was engaged to perform work on an Air Force base was not

required to obtain a state contractor's license, even though the government had not made a direct

determination of the subcontractor's qualifications).  

In Gartrell Constr., Inc. v. Aubry, 940 F.2d 437 (9th Cir. 1991), the Ninth Circuit Court of

Appeals considered whether a general construction contractor, who did not hold a California

contractor's license, had violated California's Labor Code by contracting with the United States

Department of the Navy to perform work at a Marine Corps Air Station located within the state.  Id.

at 438.  The federal court enjoined California from enforcing the Labor Code against the contractor,

holding that such application was preempted by federal law:
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[A] state licensing requirement is invalid as applied against a
contractor with the federal government because it results in
interference with federal government functions and is in conflict
with federal procurement legislation; its application is therefore
precluded by the Supremacy Clause of the United States Constitution.

Id. (quoting Leslie Miller, Inc. v. Arkansas, 352 U.S. 187 (1956)).  The court noted that when the

factors a state considers before granting a professional license are similar to those the federal

government considers in determining responsibility, the doctrine of Federal Supremacy acts to

restrict the state from gaining a "virtual power of review over the federal determination of

'responsibility'" to accomplish the federal task at issue.  Id. at 439.  "Because the federal government

made a direct determination of [the contractor's] responsibility, [the state] may not exercise a power

of review by requiring [the contractor] to obtain state licenses."  Id. at 441.

The Air Force credentials a PNP in accordance with AFI 44-119 § 6.10.2.   In order to be

certified as a PNP, this regulation requires graduation from an accredited baccalaureate degree

program in nursing; completion of an approved nurse practitioner program; a master's degree from

an accredited program in the specialty; licensure as an RN from at least one United States

jurisdiction; and national certification in the speciality.  AFI 44-119 § 6.10.2.  The Air Force does

not require any additional certification in order to prescribe and dispense medications on a United

States Air Force base.  

When the Air Force has determined that a nurse practitioner is "responsible" and has granted

the nurse credentials and privileges to practice as a PNP for the Air Force, including prescribing and

dispensing medication, the State cannot impose additional qualifications.   Requiring an Air Force

PNP to comply with the requirements of A.A.C. R4-19-507 to obtain prescribing and dispensing

authority would add qualifications beyond those which the federal government has determined to
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be sufficient, and would result in the identical conflict which was found to frustrate federal policy

in the cases cited above.  Flickinger, 107 Ariz. at 224, 485 P.2d at 549.  Accordingly, when Arizona

licensed nurse practitioners practicing on federal enclaves have been granted the authority to

prescribe and dispense medications by federal law, the Board's authority to discipline such licensees

for performing these responsibilities without first complying with state requirements is preempted.

Conclusion

Federal preemption prohibits the Board from requiring additional state licenses or

certifications in order to practice on a federal enclave when federal law establishes qualifications

for such work.  When such preemption does not exist, however, the Board has the authority to take

state disciplinary action against a federal employee who holds an Arizona or Compact license or

certificate if the holder commits an act of unprofessional conduct.

Terry Goddard
Attorney General 


