
1Although you asked specifically about Navajo tribal members, this analysis would apply to any Native
American.  It also applies regardless of whether the person resides on a reservation or elsewhere within Arizona.
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Question Presented

You have asked whether a Navajo tribal member may serve as a member of the

Commission on Appellate Court Appointments ("Commission").

Summary Answer

A Navajo tribal member may serve as a member of the Commission, provided that he or she

otherwise meets the requirements for membership on the Commission.1

Background

In 1974, Arizona voters amended the State Constitution to create a "merit selection and

retention" system for selecting appellate and superior court judges in certain counties.  Ariz. Const.

art. VI, §§ 36, 37, 41.  Under merit selection, the Governor appoints superior court judges in



2The Constitution requires merit selection of superior court judges in counties with populations of 250,000
or more.  Ariz. Const. art. VI, §§ 37(A), 41(I).
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Maricopa and Pima counties and appellate court judges from a list of nominees submitted by a

commission.2  Ariz. Const. art. VI, § 36 (commission on appellate court appointments), § 41

(commission on trial court appointments).  There are three judicial nominating commissions in

Arizona — the Commission on Appellate Court Appointments, the Maricopa County Commission

on Trial Court Appointments, and the Pima County Commission on Trial Court Appointments.  See

Merit Selection in Arizona http://www.supreme.state.az.us/hrl/meritpage:htm.    Each commission

has sixteen members:  ten non-attorney members, five attorney members, and the Chief Justice of

the Arizona Supreme Court, who serves as a voting chairperson.  The commissions' members are

appointed by the Governor and confirmed by the Senate.

All members of the Commission on Appellate Court Appointments are required to have

resided in the state for not less than five years and may not hold any governmental office, elective

or appointive, for profit.  Ariz. Const. art. VI, § 36.  In addition, non-attorney members may not be

judges, retired judges or admitted to practice before the supreme court.  Id.  In making appointments

to the Commission, "the Governor, the senate and the state bar shall endeavor to see that the

commission reflects the diversity of Arizona's population."  Id. at (C). 

Analysis

The Arizona Constitution establishes that any person who has resided in Arizona for at least

five years and meets other specified requirements is eligible to serve on the Commission. See Ariz.

Const. art. VI, § 41.  The fact that a person is a tribal member does not disqualify him or her from

serving as a Commissioner.  Tribal members born in the United States are citizens of the United

States and of the State in which they reside.  See Goodluck v. Apache County, 417 F. Supp. 13, 14-



3Your opinion request questions the ability of a member of a sovereign nation to participate "in the
selection process of judges to courts that this individual may not be subject to as a result of his tribe's status." 
Although a comprehensive discussion of state court jurisdiction and tribal sovereignty is beyond the scope of this
opinion, there are many circumstances in which state courts have jurisdiction over issues involving tribal members.
See Felix S. Cohen, Handbook of Federal Indian Law § 3 at 119 n. 34 (1983). 
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15 (D. Ariz.1975), aff'd., 429 U.S. 876 (1976).  As state citizens, Native Americans have the right

to vote in state elections, hold state public offices, receive state-supported benefits, and attend state-

supported public schools.  See Moe v. Confederated Salish & Kootenai Tribes, 425 U.S. 463, 467

(1976); Rincon Band of Mission Indians v. County of San Diego, 324 F. Supp. 371, 375  n. 4 (S.D.

Cal. 1971);  Harrison v. Laveen, 67 Ariz. 337, 341, 196 P.2d 456, 458 (1948) (Native Americans

are "residents of the state" and therefore qualified to vote), overruling Porter v. Hall, 34 Ariz. 308,

271 P. 411 (1928).  Moreover, the Arizona Constitution encourages Commission membership "to

reflect the diversity of the population of Arizona."  Ariz. Const. art. VI, §§ 36(C), 41(D).  Native

American membership on the Commission on Appellate Court Commissions furthers this goal.3

Conclusion

Native Americans who meet the requirements for membership set forth in Article VI,

Section 36 of the Arizona Constitution are eligible to serve on the Commission on Appellate

Court Appointments.
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