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Questions Presented

You have asked whether the Arizona Secretary of State has the authority to decertify election

equipment, such as punch card equipment, that the Secretary of State previously adopted under

Arizona Revised Statutes ("A.R.S.") § 16-442. 

Summary Answer

No.  Section 16-442 provides the Secretary of State with the authority to adopt the types,

makes, or models of vote recording or tabulating machines or devices.  That statute, however, does

not give the Secretary of State the authority to decertify those same machines or devices. 



1“Vote tabulating equipment” is defined to include “apparatus necessary to automatically examine and count
votes as designated on ballots or ballot cards and tabulate the results.”  A.R.S. § 16-444(A)(8).    An “electronic voting
system” is “a system in which votes are recorded on a paper ballot or ballot cards by means of marking or punching,
and such votes are subsequently counted and tabulated by vote tabulating equipment at one or more counting centers.”
A.R.S. § 16-444(A)(6).  In this Opinion, an electronic voting system and vote tabulating equipment are referred to
collectively as “electronic voting equipment.”
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Background

Counties, cities, and agricultural improvement districts may "adopt for use in elections any

kind of electronic voting system or vote tabulating device approved by the Secretary of State."

A.R.S. § 16-442(B).1  The process by which the Secretary of State approves electronic voting

equipment is set forth in A.R.S. § 16-442(A).  The Secretary of State appoints a three-person

committee, which includes "a member of the engineering college at one of the universities, a

member of the state bar of Arizona and one person familiar with voting processes in the state, no

more than two of whom shall be of the same political party."  A.R.S. § 16-442.  This committee

investigates and tests the various types of electronic voting equipment.  The committee submits its

recommendations to the Secretary of State "who shall make final adoption of the type or types, make

or makes, model or models to be used."  Id.  

The Legislature has also established standards for electronic voting systems.  Electronic

voting systems must provide secrecy in the voting booth, and they must prevent the elector from

voting for the same person more than once.  A.R.S. § 16-446(B).  They must be "suitably designed

for the purpose used" and "when properly operated" the equipment is to "record correctly and count

accurately every vote cast."  Id.

The Legislature established this statutory framework in 1966 and it has not changed

significantly since that original legislation.  See 1966 Ariz. Sess. Laws ch. 92 (formerly codified as



2The statutes in this 1966 legislation were renumbered in 1979.  See 1979 Ariz. Sess. Laws ch. 209 (now
codified at A.R.S. §§ 16-441 to 16-453).
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A.R.S. §§ 16-1021 to -1038).2  Local governments purchase voting equipment based on the

established statutory requirements and procedures.  The Legislature permits a county to pay for such

equipment "by such method as it may deem for the best local interests."  A.R.S. § 16-451.

Analysis

The powers and duties of the Secretary of State are prescribed by law.  Ariz. Const. art. V,

§ 9.  Her powers include those expressly or necessarily implied by statute.  Cf. Cracchiolo v. State,

146 Ariz. 452, 457, 706 P.2d 1219, 1224 (App. 1985) (describing powers of administrative

agencies).  

The first issue is whether the Legislature has expressly given the Secretary of State the

authority to decertify electronic election equipment.  Section 16-442, A.R.S., establishes a process

for the Secretary of State to adopt electronic voting equipment that counties and other political

subdivisions may purchase.  That statute does not, however, establish a process for decertifying

equipment that the Secretary of State has previously adopted.  Thus, the statutes do not give the

Secretary of State express authority to decertify election equipment. 

The next issue, then, is whether the statutes imply the Secretary of State has such authority.

To determine whether authority is implied in statutes, courts examine the statutory language and

overall statutory scheme.  Cf., e.g., Home Builders Assoc. of Central Ariz. v. City of Apache

Junction, 198 Ariz. 493, 11 P.3d 1032 (App. 2000) (city not authorized to impose development fee

to finance school capital costs); Goode v. Alfred, 171 Ariz. 94, 95, 828 P.2d 1235, 1236 (App. 1991)

(Legislature implicitly authorized Board of Regents to establish a police force).  The statutory

scheme at issue here does not suggest that the Legislature intended to give the Secretary of State



3As for decertifying punch card ballots, it is interesting to note that the definition of "electronic voting system"
expressly includes punch card ballot systems.  See A.R.S. § 16-444(A)(6) (electronic voting system includes "a system
in which votes are recorded on a paper ballot or ballot cards by means of marking or punching").  
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the authority to decertify electronic election equipment.  Section 16-442(C) permits a local

governing body to provide for the experimental use of vote tabulating equipment that has not been

adopted by the Secretary of State.  The use of that experimental equipment at an election "is as valid

as if the machines had been permanently adopted.”  A.R.S. § 16-442(C) (emphasis added).  This

language indicates that when the  Secretary of State adopts election equipment, the Legislature

considered this decision to be  permanent.  

In addition, the overall statutory scheme establishes a State system for approving election

equipment before counties and other political subdivisions purchase the equipment.  See A.R.S. §

16-442.  Counties and other jurisdictions purchase their equipment in reliance on the fact that the

equipment is properly adopted in accordance with the statutory process.  The statutes suggest a

deliberate effort to balance local decision making authority and financial responsibility with the need

for statewide standards.  Cf., e.g., A.R.S. § 16-441 (article governing electronic voting equipment

applies only in counties in which board of supervisors has provided, by resolution, that it shall

apply).  Permitting the Secretary of State to decertify equipment that local jurisdictions purchased

in reliance on the fact that the equipment was properly approved is a significant power for the

Secretary of State not necessarily implied by the Legislature's statutory scheme.  To ensure the

integrity of the State's election equipment, a procedure for decertifying election equipment may

make sense, but this is a policy decision for the Legislature.3 

As your opinion request indicates, the continued use of punch card systems raises some

potential legal issues in light of technological advances since those systems were developed and
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adopted.  See Bush v. Gore, 531 U.S. 98, 126 n. 4 (2000) (Stevens, J., dissenting) (punch card

system has a 3.92% error rate compared to the optical scan system's error rate of 1.43%).  Your

opinion request specifically referred to a federal district court ruling that nine counties in California

may not use punch card voting equipment for the 2004 elections.  Common Cause v. Jones, No. 01-

CV-3470 (C.D. Cal. Feb. 19, 2002) (order requiring decertification of punch card voting systems).

The California Secretary of State had decertified punch cards by the 2006 elections.  The California

statutes, however, expressly give the California Secretary of State the authority to withdraw

approval of a voting system.  Cal. Elec. Code § 19222 (West 2002) ("The Secretary of State shall

review voting systems periodically to determine if they are defective, obsolete, or otherwise

unacceptable.  The Secretary of State has the right to withdraw his or her approval previously

granted. . . of any voting system or part of a voting system should it be defective or prove

unacceptable after such review.").  The Arizona Secretary of State lacks such authority under our

statutes.  

The primary role  of statutory construction is to discern the intent of the Legislature, and the

best indication of the Legislature's intent is statutory language.  See e.g., Zamora v. Reinstein, 185

Ariz. 272, 275, 915 P.2d 1227, 1230 (1996).  These principles support the conclusion that the

Secretary of State cannot decertify equipment that has been previously adopted. 
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Conclusion

Although Section 16-442 provides the Secretary of State with the authority to adopt the

types, makes, or models of vote recording or tabulating machines or devices, it does not authorize

her to decertify those same machines or devices.

Janet Napolitano
Attorney General 


