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To: The Honorable Ramon O. Valadez May 21, 2001
Arizona State Senate

Re: Fire District Annexations
101-013 (R01-002)

Question Presented

May a fire district that is organized as a special taxing district pursuant to Arizona
Revised Statutes ("A.R.S.") §§ 48-261 through -271 annex non-contiguous land?

Summary Answer

The statutes governing fire districts generally prohibit the expansion of a fire
district's boundaries to non-contiguous land. Any exceptions to the contiguity
requirement are specifically established by statute.

Analysis

A. Fire Districts Consist of Contiguous Land.

Special taxing districts have no powers except those conferred by statute or
necessarily implied by those statutes. Cf. Union Transportes De Nogales v. City of
Nogales, 195 Ariz. 166, 169, 985 P.2d 1025, 1028 (1999) (stating that local
governmental entities possess only those powers that are delegated by state law).
Thus, fire districts can only act in accordance with the statutes that govern them.

The statutes that govern fire districts and certain other special taxing districts

generally require that their area be contiguous.(X) Section 48-261, A.R.S.,
describes the method for creating fire districts, community park maintenance
districts, sanitary districts, and hospital districts. That statute specifies that, with an
exception that does not apply to fire districts, "the area of a district created
pursuant to this section shall be contiguous." A.R.S. § 48-261(F). Similarly, the
statute that governs changing the boundaries of fire districts, community park
maintenance districts, and sanitary districts requires that the new area include only
contiguous property: "Except as provided in subsection C of this section and § 48-
2002, no change in the boundaries of a district pursuant to this section shall result

in a district which contains area that is not contiguous."@ A.R.S. § 48-262(G).

In its 2001 regular session, the Legislature amended A.R.S. § 48-262(C) to
elaborate on the meaning of contiguity and to provide some limited exceptions to
the contiguity requirement for fire districts and other special districts subject to that
statute.(3) See 2001 Ariz. Sess. Laws ch. 248, § 2. (amending A.R.S. § 48-262(C)).
First, the 2001 legislation specifies that, with some limitations, additions to a district
must be contiguous as prescribed in A.R.S. § 9-471(H), which governs city and

town annexations.{4) Second, under the 2001 amendments, the expanded district
boundaries may not "result in a district that completely surrounds a territory that is
in an unincorporated area . . . and that is not included in the district." Id. Third, an

addition is "deemed contiguous notwithstanding that land owned by or under the . .
www.azag.gov/opinions/2001/101-013.html 1/4



7/5/12 AG Opinions - May 21 2001

. United States, this state or any political subdivision, other than an incorporated
city, intervenes between the proposed addition and the district boundary." Id.

B. Land Annexed Under A.R.S. § 48-262(H) Must Be Contiguous to the Fire District.

The general process for changing a district's boundaries involves a lengthy, multi-
step procedure. See A.R.S. § 48-262(A)(1) through (11). The major steps in the
procedure for a boundary change are as follows: the proponent of the change
must prepare and submit to the district a boundary change impact statement; the
district must hold a hearing to determine whether the proposed change will
promote the public health, comfort, convenience, necessity or welfare; if the
district makes the required findings, the petitioners may circulate petitions and
submit them to the district; the district holds a second hearing at which it must
determine whether the signatures are valid and if it determines that the signatures
are valid, it must order the change in boundaries. See A.R.S. § 48-262(A)(2), (5),
(7), and (11).

In 1997, the Legislature added subsection (H) to A.R.S. § 48-262 to provide a
simplified procedure for owners of property "adjacent" to a sanitary district or to a
fire district. See 1997 Ariz. Sess. Laws, ch. 11, § 1. Subsection (H) permits owners
of adjacent property to simply request in writing that their property be included in
the district, and the governing board of the district may approve the request if the
board "determines that the inclusion of that property will benefit the district and

the property owner."(2)
A.R.S. § 48-262(H).

Subsection H does not create an exception from the contiguity requirement.
Although "adjacent" and "contiguous" do not always means the same thing, in this
context they do. Absent some specific legislative directive to the contrary,
"contiguous" means land that actually touches at some point. See Black's Law

Dictionary 315 (7t ed. 1999) ("contiguous" means "touching at a point or along a
boundary); Webster's New Third International Dictionary 492 (1993) (contiguous
means "touching along boundaries often for considerable distances"). In contrast,
"adjacent" may mean "[l]ying near or close to, but not necessarily touching,"

Black's Law Dictionary 42 (7t ed. 1999). "Adjacent" may also mean "relatively
near and having nothing of the same kind intervening: having a common border."
Webster's Third New International Dictionary 26 (1993). In addition, Webster's
notes that a synonym for "adjacent" is "contiguous." Id.

In this context, annexations of "adjacent" land under A.R.S. § 48-262(H) must
satisfy the contiguity requirement in A.R.S. § 48-262(G). The 1997 legislation that
added subsection (H) also added the phrase "[e]xcept as prescribed by subsection
H of this section" to subsection (A) of § 48-262, which sets forth the usual
boundary-changing procedures. By doing so, the Legislature made it clear that
subsection (H) is an alternative to the lengthy boundary-changing procedures in
subsection (A). Moreover, when it added the procedure in subsection (H), the
Legislature did not amend A.R.S. § 48-261(F) or § 48-262(G), which generally
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require that special taxing districts consist of contiguous area. The statutes as a
whole demonstrate the Legislature's concern that property in special taxing districts
be contiguous, with only certain specified exceptions, and subsection (H) is not an
exception from this general requirement. See A.R.S. §§ 48-261(F); -262(G). The
legislative history of the 1997 amendment also supports the conclusion that it was
to provide an alternative, simplified, method for changing the boundaries of a
sanitary or fire district, but that the Legislature did not intend to abandon the
contiguity requirement. See Minutes of House Committee on Rural & Native
American Affairs, 43rd Leg. 1st Reg. Sess. (January 22, 1997); Minutes of House
Committee on Gov't Operations, 43rd Leg. 1st Reg. Sess (January 29, 1997);
Minutes of Senate Committee on Gov't 43rd. Leg. 1st Reg. Sess. (February 24,
1997). Thus, annexations to fire districts under either A.R.S. § 48-262(A) or (H)
must comply with the contiguity requirement in A.R.S. § 48-262(G).

Conclusion

A fire district may not annex property that is not contiguous to its existing
boundaries, unless a specific statutory exception to the contiguity requirement
applies. This applies to annexations under either subsection (A) or (H) of A.R.S. §
48-262.

Janet Napolitano
Attorney General

1. Sections 48-802 through -821, A.R.S., govern fire districts' administration, describe their powers
and duties, and provide for mergers with other districts and annexation to cities or towns. These
sections do not address fire districts' creation or boundary requirements.

2. Section 48-2002, A.R.S., permits non-contiguity in sanitary districts in specified instances.

3. This legislation takes effect August 9, 2001, which is 90 days after the Legislature adjourned. See
Ariz. Const. art. IV, pt. 1 § (3).

4. Under A.R.S. § 9-471(H) land is not contiguous unless:

1. It adjoins the exterior boundary of the annexing city or town for at least . . . [300] feet.

2. It is, at all points, at least . . . [200] feet in width, excluding rights of way and roadways.

3. The distance from the existing boundary of the annexing city or town where it adjoins the
annexed territory to the furthest point of the annexed territory from such boundary is no more than
twice the maximum width of the annexed territory.

Under A.R.S. § 48-262(C), as amended in 2001, fire districts, and other districts subject to that

statute, must meet these requirements except that "any whole parcel may be added to the district
notwithstanding the provisions of section 9-471(H) regarding minimum size limitations."
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5. Subsection H to A.R.S. § 48-262 states:

Notwithstanding subsection A of this section, any property owner whose land is within a county that
contains a . . . fire district and whose land is adjacent to the boundaries of the . . . fire district may
request in writing that the governing body of the district amend the district boundaries to include
that property owner's land. If the governing body determines that the inclusion of that property will
benefit the district and the property owner, the boundary change may be made by order of the
governing body and is final on the recording of the governing body's order that includes a
description of the property that is added to the district. A petition and impact statement are not
required for an amendment to a . . . fire district's boundaries made pursuant to this subsection.

«Back to 2001 Opinions

return
to top

www.azag.gov/opinions/2001/101-013.html 4/4



