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To: Michael P. Austin
February 2, 2000
Director, Emergency Management Division Department of Emergency Re: 100-003
and Military Affairs (R99-061)
Question Presented

You have asked if time spent by volunteer State employees in training missions for search or
rescue operations can be used to calculate workers' compensation benefits under the current
version of Arizona Revised Statutes ("A.R.S.") § 32-901, despite a contrary conclusion in
Arizona Att'y Gen. Op. I185-027 concerning an earlier version of this statute.

Summary Answer

Under A.R.S. § 23-901, time spent by volunteer State employees in training missions for search
or rescue operations is eligible for inclusion in calculating workers' compensation benefits, and
Ariz. Att'y Gen. Op. 185-027 is no longer correct to the extent it concludes otherwise.

Background

In 1985, the Arizona Attorney General issued an opinion concluding that time spent in training
missions for search and rescue operations cannot be used to calculate workers' compensation
benefits. Ariz. Att'y Gen. Op. 185-027. At the time, A.R.S. § 23-901, the statute defining who is
eligible for workers' compensation benefits, did not include time spent by volunteer State
employees in training exercises for search or rescue operations. /d. However, shortly after that
opinion was issued, the Legislature amended A.R.S. § 23-901 to include search or rescue
training operations. 1985 Ariz. Sess. Laws ch. 349, § 1. As a result of that change, the definition
of "employee," "workman," "worker," and "operative" for the purposes of Arizona's workers'
compensation laws now includes:

Personnel who participate in a search or rescue operation or a search or rescue training
operation that carries a mission identifier assigned by the division of emergency management as
provided in § 35-192.01 and who serve without compensation as volunteer state employees.
The basis for computation of wages for premium purposes and compensation benefits is the total
volunteer man-hours recorded by the division of emergency managementin a given quarter
multiplied by the amount determined by the appropriate risk management formula.

A.R.S. § 23-901(5)(M) (emphasis added).

The legislative history of the 1985 amendments to A.R.S. § 23-901 indicates that those changes
were intended to supercede Ariz. Att'y Gen. Op. 185-027:

Attorney General's opinions issued in 1979 and 1985 stated that volunteers who participated in
training and drills were not covered by workers' compensation. As a result, House Bill 2257 has
been introduced to provide workers' compensation coverage to volunteers who participate in
search and rescue training operations or emergency management training, exercises or drills.

Senate Staff, Fact Sheet for H. 2257, Prepared for the Senate Committee on Commerce and
Labor, 37th Legis., 1st Reg. Sess. (Ariz. 1985); see also Hearing on H.2257 Before the Senate
Comm. on Commerce and Labor., 37th Legis., 1st Reg. Sess. (Ariz. April 3, 1985) (testimony of
sponsor regarding purpose of the bill).
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Analysis

The 1985 amendments to A.R.S. § 23-901 unambiguously declare that time spentin search or
rescue training exercises is to be considered in calculating workers' compensation benefits if the
search or rescue training operation carries "a mission identifier assigned by the division of
emergency management as provided in Section 35-192.01." A.R.S. § 23-901(5)(m). Although
A.R.S. § 35-902.01 does not provide for mission identifiers, regulations promulgated by the
Director of the Division of Emergency Management ("Division") authorize the Division to issue
mission identifiers for search or rescue training operations. Arizona Administrative Code
("A.A.C.") R8-2-102(B)(1); see also A.A.C. R8-2-101(3) (definition of "mission"). As long as the
Division issues a mission identifier for a search or rescue training operation, the activity should
be included in the calculation of workers' compensation benefits. See A.R.S. § 23-901(5)(m).

Conclusion

Because of the 1985 amendments to the workers' compensation laws, time spent in search or
rescue training missions should be included in the calculations of workers' compensation
benefits. To the extent that Ariz. Att'y Gen. Op. 185-027 is inconsistent with this conclusion, it is
no longer correct.

Janet Napolitano
Attorney General
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